SzűkítésMinden Címke 201

Tudományos diákköri konferencia a HHK-n

  • fokep
  • dsc8698 2
  • dsc8706 2
  • dsc8710 2
  • dsc8716 2
  • dsc8721 2
  • dsc8726 2
 • Előző
 • Következő

Több hivatásrend is képviselteti magát az NKE HHK Intézményi Tudományos Diákköri Konferenciájának (ITDK) őszi fordulóján, amelyet a napokban tartanak az egyetem Hungária körúti campusán.

A tudományos megmérettetést azért nem ősszel, hanem január végén rendezik, mert a honvédtisztjelölt hallgatók egyéb szolgálati feladataik miatt nem tudtak volna részt venni korábban a konferencián. Az ITDK-n 58 pályaművet mutatnak be a tudományos élet iránt érdeklődő hallgatók, akiknek munkáját 9 tagozatban értékeli a zsűri. „A tudományos diákköri mozgalom igazi hungarikum, hiszen ilyen hosszú múltra és ennyi diákot megmozgató tudományos programra nem nagyon van példa a nemzetközi térben sem”- mondta köszöntőjében Dr. Pohl Árpád ezredes. A HHK dékánja felidézte a diákköri mozgalom kezdetét, amikor 1951-ben először az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Veszprémi Egyetemen mérték össze tudásukat a hallgatók. A dékán szerint büszkék lehetünk arra, hogy ma már a honvédség és a rendészeti szervek sorából is egyre többen vállalják a tudományos megmérettetést. „Az pedig különösen öröm, hogy az OTDK had- és rendészettudományi szekciójában egyre több civil pályázó is részt vesz”- hangsúlyozta Pohl Árpád. A dékán a verseny résztvevőit arra kérte, hogy ne izguljanak, hiszen mindenki győztes, aki idáig eljutott. „Az, hogy több hivatásrend képviselői is részt vesznek a megmérettetésen azt mutatja, hogy vannak a közszolgálatban közös érdekek és célok, amelyek a különböző területeket összekötik”- tette hozzá az ezredes. Szerinte a tudomány rohamos gyorsasággal fejlődik, ezért a kiművelt emberfőkre soha nem volt még annyira nagy szükség, mint napjainkban. Elhangzott, hogy az ITDK-n részt vevő hallgatók számára nyitott az út az NKE doktori iskolái felé. „15 éves tudományos pályafutásom alatt több mint 1000 hallgató vett részt a tudományos diákköri konferenciákon, közülük már sokan főtisztek és doktori fokozattal rendelkező kollégák”- mondta köszöntőjében Dr. Németh András. Az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács elnöke szerint a zsűritagok alapvetően a bemutatókat fogják értékelni, így egy korábban kicsit gyengébbre értékelt pályamű eredményén is sokat lehet javítani ezen a konferencián. Elhangzott, hogy a HHK rendezvénye az országban az utolsó olyan intézményi megmérettetés, amelyről be lehet jutni az áprilisi országos konferenciára. „Aki nem járja végig a sikerhez vezető utat, soha nem lesz harcos”- mondta Németh András, aki szerint ez az idézet nemcsak a katonai, hanem a tudományos életre is vonatkozik.

A megnyitón Dr. Kaló József egyetemi adjunktus szólt a rendezvény technikai lebonyolításáról. Elmondta, hogy 9 tagozatban mérhetik össze tudásukat a résztvevők, akik a többi között alkalmazott informatika, iparbiztonság, logisztika és katasztrófavédelem témakörben bizonyíthatják tudományos képességeiket.

Az eredményeket a napokban már meg is lehet tekinteni az egyetem honlapján.


Szöveg: Szöőr ádám

Fotó: Szilágyi Dénes

Megosztás a Facebook-on

Cimkék: ITDK, 2017