SzűkítésMinden Címke 201

Az ISIS elleni harc első vonalában

    • image 2
    • image 3
    • image 2
    • image 3
  • Előző
  • Következő

Kirkuk ostrománál is részt vett egységével az az iraki tábornok, aki az Iszlám Állam elleni harcról osztotta meg személyes tapasztalatait a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóival. Az NKE Nemzetbiztonsági Intézet és a Nemzetbiztonsági Szakkollégium szervezésében tartott előadáson Abdulkadir Araz dandártábornok, az iraki kurd pesmerga haderő sebesült dandárparancsnoka az ISIS működéséről is beszélt.

Az NKE Hungária körúti campusán, jelentős számú oktató, vezérkari- és tisztjelölt hallgató jelenlétében tartott eseményen elhangzott, hogy az iraki kurd területek peremén 1050 km hosszan húzódik az a védelmi vonal, amely felelős a kurd lakosság biztonságáért az Iszlám Állam elleni harcban. Abdulkadir Araz, a kurd 9. dandár parancsnokaként 3000 pesmerga harcossal, (közel öt-hat zászlóaljjal) egy 22 km-es kurd védelmi terepszakasz biztosítását végzi. A dandártábornok előadásában részletesebben is foglalkozott az ISIS létrejöttével, kifejlődésével és jelenlegi működésével. Megjegyezte, hogy a korábbi 300 fős terrorszervezet csúcsidőszakában 31 500 harcost számlált, és egy Anglia nagyságú területet ellenőrzött Irak és Szíria területéből. A terroristák módszereit részletező tábornok beszámolt arról, hogy milyen adókat vetettek ki, milyen eszközökkel gyarapítják a szervezet és saját vagyonukat. Ennek kapcsán elhangzott, hogy a keresztényeknek adót kell fizetni, de az olajat és a kisebb műkincseket is piacra dobja az ISIS. A tábornok beszámolója szerint a kurd területeken mintegy 1500 halottja és 7500 sebesültje volt az ISIS elleni küzdelemnek. Az Abdulkadir Araz által vezetett „Tigris„ csapat egyszer egy bekerítésből tört ki, máskor Kirkuk ostrománál avatkozott be a harcokba operatívan, ahol egy géppuskalövedék a tábornok lábát is eltalálta. A személyes vezetést, az ellenség minél jobb ismeretét illetve a saját gyengeségek kiküszöbölését nevezte meg a harcok legfontosabb tanulságainak a dandártábornok, aki szerint csak a terroristák teljes kiszorítása és egy hosszabb átmeneti idő után tervezhető igazán a kurd területek jövője. 

Az élő legenda előadása jó muníciót adott a téma iránt érdeklődőknek, ami abból a szempontból is érdekes, hogy jelenleg is szolgál magyar katonai kontingens, a kurd területen lévő Erbilben.


Szöveg: Dr. habil. Resperger István ezredes

Megosztás a Facebook-on

Cimkék: ISIS, 2017