Szűkítés


Minden Címke 2


Jelenleg 2 bejegyzés található 15 June 2017 dátummal

Felhőszagú felderítők

  • Felhőszagú felderítők -9
  • Felhőszagú felderítők -8
  • Felhőszagú felderítők -7
  • Felhőszagú felderítők -5
  • Felhőszagú felderítők -6
  • Felhőszagú felderítők -3
  • Felhőszagú felderítők -4
  • Felhőszagú felderítők -2
  • Felhőszagú felderítők -10
  • Felhőszagú felderítők -1
 • Előző
 • Következő

Minden évben, május hónap a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar mélységi felderítő specializáción tanuló hallgatók számára egybeforrt az ejtőernyős felkészítéssel.
Nem volt ez másként most, a 2016/17-es tanév második félévében sem, ahol mi harmadéves felderítők a negyedévesekkel együtt kezdtünk bele az ejtőernyős tábor által nyújtott kihívásokba.

Az első hetünk Szolnokon földi felkészítéssel telt el, ami magába foglalta mind az elméleti, mind a gyakorlati felkészítésünket és kiképzésünket. Megtanultuk miként épül fel maga az ejtőernyő, miként valósul meg a nyílási folyamat, milyen vészhelyeztek alakulhatnak ki, valamint, hogy azokat miként kell elhárítanunk. A képzésünk egyik részét vagy teremben oktatott elméleti foglalkozások tették ki, vagy az ejtőernyő hajtogatóban gyakoroltuk a szakszerű ernyő előkészítést és behajtást, vagy kint a szárazföldi szereken gyakoroltuk be, miként kell helyesen végrehajtani a gépelhagyást, miként kell megfelelően széllel szembe fordulni, illetve hogyan kell megvalósítani a sérülés mentes földet érést. Ezen foglalkozások mind hozzájárultak ahhoz, hogy az állományunkat a lehető legkisebb eséllyel érje komolyabb baleset. Mindezen tudásanyagot egyetemi oktatóink (Dr. Forray László alezredes, Horváth Tamás hadnagy), valamint a szolnoki Speciális Ejtőernyős Kiképző Csoport állománya a legnagyobb szakértelem mellett adta át számunkra. A felkészítő második hét utolsó napján, pénteken elméleti és több gyakorlati vizsgát is tettünk az elsajátítottakból, amelyeket mindenki sikeresen teljesített.

A következő héten hétfőn kezdődött el a betervezett ejtőernyős ugrások végrehajtása. Ezen a napon nekünk, harmadéveseknek első ugrásunk lévén, aznapra csak egy ugrás volt betervezve, amit a nagyobb szélerősség délelőttről végül délutánra tolt át, de aztán sikeresen teljesítettük a 800 méterről való kiugrást nappal, egyszerű terepre érkezve.

Másnap már több és komplexebb ugrások voltak előírva, amelyek a hét során fokozatosan bonyolódtak gyakorlottságunkat kiaknázva. Napi 2-3 ugrásunk volt annak függvényében, hogy milyen nehézségű feladat volt betervezve, és az idő kegyességének hála sikeresen teljesítettük azon a héten a nappali ugrásainkat, így a rákövetkező héten hétfőn és kedden, már csak összesen 4 esti ugrás maradt vissza. A szerencse ott is nekünk kedvezett, mert még a kitörő viharok előtt sikeresen teljesítettük a 2-2 ugrásunkat, így érve el a képzésünkbe tervezett 15. ugrást és az ejtőernyős tábor végét. Ha a ránk érvényes jogszabályok engednék, akkor elmondhatnánk azt, hogy körkupolás ejtőernyővel „Combat Ready”-k lennénk.

Ugrásaink során rengeteg mindent tapasztaltunk, kezdve az eltérő magasságokról való kiugrások közti különbséget, a felszereléssel, teherzsákkal való ténykedést egyszerű és bonyolult terepre éjjel vagy nappal, a légmunkát eltérő erejű szélben, a szélcsend okozta nehézségeket, a termikbe kerülés „élményét”, illetve egyéb a levegőben való „közlekedés” okozta kihívásokat.

Felkészítésünk során a tapasztaltabb ugrók felhívták figyelmünket, hogy mindenkinél várhatóan el fog jönni egy úgy nevezett „mélypont”, amikor is félelem és kételkedés fogja el az embert ugrás előtt, ezen azt mondták mindenkinek túl kell esnie. Nálunk sem volt ez másképp, de egymást segítve, támogatva, átbillentünk rajta és végrehajtottuk az ugrásainkat.

Hatalmas élmény volt ez számunkra, rengeteget fejlődtünk és tanultunk, illetve olyat tapasztalhattunk, amit nem sokan tudnak átélni. Az ugrásokkal járó nehézségek ellenére is nagyon élveztük, így várjuk a következő év ejtőernyős táborát, akkor már negyedévesként és tapasztalattal rendelkező ugróként.

Szerző: Hegyi Péter Tamás htj.

Cimkék: főoldali hír, 2017

Nyári portya 2017

  • Nyári Portya 2017 -2
  • Nyári Portya 2017 -1
  • Nyári Portya 2017 -3
  • Nyári Portya 2017 -5
  • Nyári Portya 2017 -4
  • Nyári Portya 2017 -7
  • Nyári Portya 2017 -6
  • Nyári Portya 2017 -8
  • Nyári Portya 2017 -9
  • Nyári Portya 2017 -9
  • Nyári Portya 2017 -9
 • Előző
 • Következő

Május 29-től június 2-ig a „Nyári Portya 2017” nevet viselő szakmai (üzemi) gyakorlaton vett részt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának másodéves katonai vezető szakos, illetve a harmadéves lövész, valamint felderítő specializációkon tanuló hallgatói állománya. Ez a gyakorlat zárta a szorgalmi időszakot, egyeseken észrevehető volt, hogy már talán „megfáradtak” az egész éves tanulásban, vagy fejben már az ezt követő megmérettetésre, a vizsgaidőszakra koncentráltak. Ugyanakkor az is látszott, hogy mindenki lelkesen és motiváltan állt neki a tanév utolsó gyakorlatának.

A gyakorlat célja az volt, hogy a honvéd tisztjelölt állomány stabilizációs műveletekkel kapcsolatos harcászati feladatok végrehajtását, a harcászati alegységek (raj, szakasz, század) béketámogató műveletek feladatainak vezetését gyakorolja. Emellett cél volt a Katonai Vezetői szakos honvéd tisztjelöltek – a foglalkozás részeként –általános katonai ismeretanyagának, elméleti és gyakorlati tudásszintjének felmérése, kiegészítése, egységesítése. A felsőbb éves honvéd tisztjelöltek parancsnoki tevékenységet láttak el, a feladatok tervezése, vezetése, gyakoroltatása és az estlegesen felmerülő hibák javítása volt a dolguk. A hivatásos katonai állomány eközben pedagógiai, módszertani segítséget nyújtott a honvéd tisztjelöltek számára, mentorálta az állományt.

A hétfői napon reggel a kijelölt állomány összegyűlt egy tanteremben, hivatalosan is megalakult a század, ami jóban - rosszban összetartott egy héten keresztül. A századtörzset a harmadéves felderítő, a szakaszparancsnoki, rajparancsnoki állományt a lövész hallgatók adták. A délelőtt elméleti felkészítéssel telt el, amely elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a gyakorlati feladatvégrehajtások sikeresek lehessenek. Az előadások hasznosak, informatívak voltak, még azok számára is, akik már többször foglalkoztak az adott témakörrel hazai, illetve külföldi gyakorlatok során. A délelőtti foglalkozásokat ebéd követte, majd felvettük a még szükséges felszereléseket, az alakuló téren megtörtént a jelentés beadása a gyakorlat vezetőjének, ezt követően a menetparancs került kiadásra, végül átcsoportosítást hajtottunk végre a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj Ócsa Kiképző Bázis területére.
A nap hátralévő részében, a nyugvóhelyül szolgáló barakkok átvétele, körletrend kialakítás, felszerelés rendezése volt a feladat. Aznap is, mint minden este, a parancsnoki állomány összegyűlt, átbeszélte az eddig történteket és a másnapi menetrendet, megtörtént a feladatok tervezése, szervezése, valamint a bázisőrség megszervezése.

Kedden reggel 5:30-as ébresztő, tisztálkodás, felszerelés rendezése, reggeli, egy rövid sorakozó, majd pedig kiindultunk a feladatok végrehajtásának helyszíneire. Délelőtt két foglalkozási helyen történtek gyakorló foglalkozások, félidőben váltással. Az egyiknél EÁP (Ellenőrző Áteresztő Pont) üzemeltetése, a másiknál konvojkísérési feladatok gyakorlása történt. A foglalkozásokat harmadéves felderítő hallgatók tartották egy-egy hivatásos oktató mentorálásával. Fontos volt, hogy a gyakorlatban is minél jobban sikerüljön felkészíteni az állományt, hiszen másnap már önállóan kellett ténykedniük a szakaszoknak a parancsnokaik vezetésével. A délután folyamán megtörtént a bázis védelmének a begyakorlása, ezzel is szimulálva, hogy kint vagyunk ellenséges területen és bármikor támadás érhet bennünket.

A szerdai napon már önálló feladatvégrehajtások voltak. Együttműködő vagy éppen ellenséges szándékú alájátszók, lövések, füst, támadások, gyakorló robbanó szerkezetek, úttorlaszok stb. segítségével történt egy-egy feladatvégrehajtás lemodellezése. Igyekeztünk minél több szituációt begyakorolni, amelyekre a parancsnokoknak, illetve az állománynak teljesen magától kellett reagálnia. Mindkét foglalkozási helyen eredményes volt a délelőtt.
A délután során keresés - kutatást, blokkírozási feladatot hajtott végre az egész század.
Ez azt jelentette, hogy az ellenséges, találatot szenvedett helikopterből 4 fő ejtőernyővel általunk felügyelt területen kiugrott, valamint teherzsákokat dobott le egy kijelölt területen. A feladat a személyek és az anyagok felkutatása és begyűjtése volt. A parancsnokok jól össze tudták hangolni a keresést, az állomány jól teljesített. Az esti órákban terepasztal készítés volt a feladat, melyek segítségével a szakaszparancsnokok kiadták a harcparancsukat a másnapi éles végrehajtáshoz. A harcparancs kiadások végére az állomány tisztába került teljes mértékben a helyével és szerepével a feladat során, fejben és írásban is rögzítette a végrehajtások menetét, jeleket jelzéseket, minden kis részletét a tervnek. Így minden kész volt arra, hogy másnap kiválóan végezhessék a dolgukat.

Csütörtökön történtek az éles feladatvégrehajtások. Még több lövés, támadás, szituáció, amit a szakaszoknak kezelniük kellett. A végrehajtások kiválóan sikerültek, az elöljárói állomány - akik meg is tekintették a mozzanatokat - is elégedettek voltak és örömmel látták, hogy a honvéd tisztjelöltek ilyen magabiztosan, milyen sikeresen tudják kezelni a spontán kialakult helyzeteket. A század jelesre vizsgázott. A délután a fegyverek, felszerelések karbantartásának jegyében telt. A gyakorlati végrehajtások zárásaként, este a karbantartási feladatok végrehajtása után egy gyakorlatzáró közös vacsora (szalonna és kolbászsütés) volt a jutalma a századnak az egész hetes feszített tempójú, kitartó munkáért. Ezt követően pedig egy utolsó össznépi tömegsport következett, amiben mindenki kicsit levezette az esetlegesen benne maradt stresszt, (III. – II. éves állomány footballmérkőzés holdfényben), jókedvűen ment aludni végül az állomány.

Pénteki napon nem maradt más hátra, mint a körletek rendezése, átadása, felszerelések teherautóra pakolása és visszaindulás a laktanyába. Visszaérve egy zárósorakozón a hivatásos állomány megköszönte a század munkáját, könyvjutalomban és oklevélben részesítettek pár kiemelkedően teljesítő hallgatót, majd pedig átadták az állományt az MH LZ-nek. Ezzel hivatalosan is véget ért a 2017-es Nyári Portya.

Én a század parancsnokaként maximálisan elégedett vagyok az állománnyal, végig motiváltan, alázattal dolgoztak és tudásuk legjavát hozták. Ebben évfolyamtársaim is folyamatosan megerősítettek, az ő munkájukért is hálás vagyok. Úgy vélem jól sikerült együtt dolgoznunk, egymást támogatva mindent megoldottunk, sok új élménnyel gazdagodtunk.

Külön köszönet a hivatásos állománynak: Dr. Forray László alezredesnek, Holndonner Hermann alezredesnek, Horváth Tamás hadnagynak a sok segítségért, útmutatásért.
Nélkülük ez a gyakorlat így nem valósulhatott volna meg. Valamint a híradó specializáció hivatásos és tisztjelölti állományának is köszönet, akik szintén tevőleges résztvevői, segítői voltak a gyakorlatunknak, és tevékenységükkel hozzájárultak a sikeres feladatvégrehajtásunkhoz.

Szerző: Kopschitz Kristóf honvéd tisztjelölt                                                                                

a gyakorlatot végrehajtó század parancsnoka