NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Magyarországra látogatott a Brit Védelmi Akadémia Felsőfokú Parancsnoki és Törzstiszti Tanfolyama

Az Egyesült Királyság és tíz másik nemzet hallgatóiból, valamint kísérőikből álló csoport látogatásának célja a magyar és a regionális biztonságpolitikai környezet és azok kihívásainak, illetve Magyarország történelmének és kultúrájának megismerése volt. Az egyhetes regionális tanulmányút kiemelten a majd egyéves posztgraduális képzés fontos része, amelyet a Brit Védelmi Akadémia a londoni King’s College Egyetemmel együttműködésben évente indít őrnagyi–alezredesi és ennek megfelelő civil beosztású hallgatók részére. A képzés színvonalát jelzi, hogy közel hatvan ország hallgatói vesznek részt rajta. A látogatást a budapesti Brit Nagykövetség a Honvédelmi Minisztériummal és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel (NKE) közreműködve szervezte.

A hallgatók a Honvédelmi Minisztériumban előadásokat hallhattak a magyar és a regionális biztonságpolitikai kihívásokról, a Magyar Honvédség műveleti szerepvállalásáról, valamint a Honvédelmi Minisztérium felépítéséről és a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról. Az NKE-n részletesen megismerhették a különböző karok felépítését, illetve tájékoztatót kaptak az NKE Katonai Felsővezető Szakirányú Továbbképzési Szakáról.

November 16-án a csoport az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra látogatott, ahol Ugrik Csaba dandártábornok, bázisparancsnok tartott előadást a bázis történetéről, a magyar Gripen-programról, a magyar légierő feladatairól és műveleti szerepvállalásáról. A további program keretében a hallgatók megtekintették a Gripen vadászgépeket, valamint a már szolgálatból kivont repülőkből álló múzeumot, majd meglátogatták a hajózóállomány körletét. A kulturális program keretében felkeresték az Országházat, a Terror Háza Múzeumot, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum első világháborús tárlatát, valamint a fegyvertárat és a szolnoki Reptárat.

Anne Keetley ezredes, a csoport vezetője a látogatás végén elmondta: „Ez a hét fantasztikus lehetőséget jelentett egy kiemelten fontos szövetséges ország és a régió kihívásainak megismerésére. Külön örömmel tölt el, hogy időt tudtunk szakítani a magyar kultúra és történelem megismerésére. A Parlament épületét egyszerűen csodálatosnak találtam. Remélem, a jövőben is alkalmunk lesz tanulmányutat szervezni Magyarországra az ACSC-program keretein belül”.

 

Forrás: honvedelem.hu

Fotó: Szilágyi Dénes