NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Felderítő tisztjelöltek csapatgyakorlaton 2017

2017. november 6-11-ig az NKE-HHK felderítő specializáción tanulmányaikat folytató honvéd tisztjelöltek kihelyezett foglalkozásokon vettek részt a Magyar Honvédség 5. Bocskai István lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljánál, Debrecen helyőrségben. Az egyhetes kihelyezésen számos ismeretet sajátítottunk el, és fokozatosan megismerkedtünk a zászlóalj életével, mindennapjaival, felépítésével és képességeivel.

Mindennap más és más feladat várt ránk, melyekkel széleskörűen bővült az ismeretünk az alakulatot illetően. A hétfői napon érkezésünk után a csapatfelderítő század alárendeltségébe kerültünk. Elszállásolásunkat követően megismerkedtünk az ideiglenes századparancsnokunkkal, aki részletesen ismertette velünk a héten előttünk álló feladatokat. Ezután a zászlóaljparancsnok, Hajnal István alezredes úr fogadott minket és egy általa vezetett előadás által általános képet kaptunk a zászlóalj felépítéséről, és jövőjéről.

A keddi napot Hajdúhadházon töltöttük, ahol megismerkedtünk az alakulat járműparkjával, melynek számos elemét megtekinthettük, és az alkalmazásukhoz szükséges üzemben tartási folyamatokba is betekintést nyertünk. Ezután a zászlóalj telephelyén minket is belevontak a karbantartási munkálatokba.

Szerdán reggeli testneveléssel kezdtük a napot, ahol megtapasztaltuk az alakulatnál lévő célirányos testnevelés sajátosságait. A foglalkozás után századonként lebontva kaptunk részletesebb ismeretanyagot az alakulatról előadások formájában, közvetlenül a századparancsnokoktól. Megismertük az adott század eszközeit, feladatköreit, illetve felépítését.

A csütörtöki napon felderítő járőrverseny várt ránk, amely a hajdúhadházi gyakorlótéren került lebonyolításra. Létszámunkból kiindulva, 5 illetve 6 fős csoporttal indultunk a versenyen, amelyen állomásonként/töréspontonként különböző feladatokat kellett végrehajtanunk. Minden állomáson megkaptuk a következő állomás koordinátáját, ahová térkép és tájoló segítségével kellett eljutnunk. Sajnos, különböző okok miatt a mezőny végén végeztünk, amire nem vagyunk büszkék. A felderítő specializáció oktatói Dr. Forray László alezredes, Holndonner Hermann alezredes a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság Felderítő Főnökségének csapatában meghívott 55 év felettiként versenyeztek, ők a 6. helyen végeztek a 10 csapatot számláló mezőnyből.

Pénteken egy fontos napot ünnepeltünk meg a felderítők életében. Szent Mártont a felderítők védőszentjét ünnepeljük közösen november 11-én. A felderítő harmadéves honvéd tisztjelöltek számára különösen jeles esemény ez a nap, mivel ezen az ünnepség alkalmával kapják meg a felderítők legjellegzetesebb és legikonikusabb ruhadarabját, a felderítők zöld színű barettjét.

A péntek reggeli zászlóalj sorakozó alkalmával, ünnepélyes keretek között a negyedéves hallgatók adták át az említett fejfedőt. A ceremónia után a zászlóalj Hajnal István alezredes úr felvezetésével, az alakulat katonazenekarának kíséretével indult el az egység által kiválasztott templomba, ahol szentmisén vettünk részt, majd visszaindultunk az ünnepség alkalmából megrendezett állománygyűlésre. Itt az ünnepi beszédek után a Felderítő Járőrversenyen elért eredményekért való díjkiosztás következett. Az ünnepségen Dr. Forray László alezredes, Holndonner Hermann alezredes urak az MH ÖHP parancsnok úr által adományozott emléktárgyat vettek át a felderítő tisztképzés érdekében folytatott kiemelkedő oktatói munkájuk elismeréséül. Ezután díszebéden vettünk részt, majd visszaindultunk Budapestre.

Véleményem szerint ez a csapatnál végrehajtott egyhetes kihelyezés egy módfelett hasznos impresszió volt mindannyiunk számára, ahol rengeteg, később hasznosítható tapasztalattal, és sok jó élménnyel gazdagodtunk. Egy olyan közeget ismertünk meg, amely teljesen más volt az eddig megszokottól, ezáltal szélesebb látókört nyújtott számunkra, így jobban átlátva miről is fog számunkra szólni a felderítő tiszti hivatás.

 

Bonta Dániel III. évf. honvéd tisztjelölt


Címkék: 2017 Főoldali hír