NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Zrínyi Miklós példakép számunkra

„A hadtudomány művelése minden állam működésének alapvető feltétele” – mondta Prof. Dr. Patyi András rektor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar kari napján tartott ünnepi állománygyűlésen.

„Ez a nap messze túlmutat egy egyetemi szervezeti egység előtti tisztelgésnél” – fejtette ki Patyi András. Az ünnepségen egyaránt megemlékeztek Hadtudományi és Honvédtisztképző Karról, valamint a kari campus névadójáról, Zrínyi Miklós a téli hadjáratáról.  „Egyszerre ünnepeljük Zrínyi Miklós személyét és kiemelkedően fontos haditettét. Ezen a napon ünnepeljük azt a feladatot, amit a honvédtisztképzés jelent egy ország életében. Azt a munkát, amelyet a hadtudomány művelése jelent a magyar tudományosság számára.” A rektor ismertette, hogy a HHK szilárd alapot jelentett az NKE megszületésében: a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem doktori iskolái irányt mutattak a további közszolgálati doktori iskolák kialakítása során, továbbá a Ludovika átadásáig a HHK-n működhetett az egyetem központja. „A hadtudomány művelése – nehéz, forráshiányos időszakokban is - minden állam működésének alapvető feltétele” – mondta  Patyi András, majd kifejtette, hogy ebben a munkában példakép számunkra Zrínyi Miklós. Rávilágított, hogy ő sokkal több volt, mint költő és hadvezér, munkássága alapvető tételeket rögzített a had-, a szervezés-, valamint a államtudományban egyaránt. „Zrínyi a legnagyobbjaink közt foglal helyet” – zárta gondolatát a rektor.

Zrínyi Miklós történelmileg kiemelkedő téli hadjáratát Dr. Hausner Gábor László alezredes mutatta be a hallgatóság számára. 1663-ban Érsekújvár elesett, így megnyílt az út a török előtt. Egy személy állt csak előttük: Zrínyi Miklós. A hadvezér véleménye szerint ütőképes hadjáratot a téli hónapokban lehetett folytatni, amikor a török seregek visszavonulnak az elfoglalt területekről. „A hadjárat 26 napja alatt a keresztény sereg oda vissza közel 500 km-t tett meg, javarészt ellenséges területen harcolva, több várat és várost megostromolva, mindezt extrém körülmények között” – hívta fel a figyelmet az alezredes. A hódoltság területéről kimenekítették a keresztény lakosságot, majd felperzselték a vidéket és felgyújtották az eszéki hidat. Ez komoly ellátási problémát okozott az oszmán seregnek, közel 2-3 hónapra megbénította őket. Hausner Gábor rávilágított, hogy Zrínyi nagy árat fizetett a tettéért: „Magára húzta a török fősereget, így megmentette az országot a teljes felaprózódástól és pusztulástól.”

Egy éve ezen a napon vehette át Dr. Pohl Árpád ezredes, dékán a HHK zászlaját. Beszédében kiemelte, hogy munkáját az intézmény több évtizedes bajtársiasságára és kollegialitására szeretné építeni, amelyet az elmúlt egy év beigazolt számára. Kifejtette, hogy február 2-án tartják a katonai felsőoktatás csapatünnepét, azon a napon, amelyen Zrínyi Miklós felégette a közel 6 km hosszú eszéki hidat, feltartóztatva az oszmán seregek utánpótlását. „Zrínyi mindennél előbbre valónak tartotta a tudást, a hadi mesterségek magabiztos elsajátítását. Ma ez különösen fontos üzenet számunkra, mert a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kiművelt emberfők nélkül nem valósítható meg” – fogalmazott a dékán. Ahogy a műveiben Zrínyi, úgy a Pohl Árpád is rávilágított: „Az oktatás és a felkészítés a haderőfejlesztés stratégiai kérdése.” A Zrínyi 2026 Program iránymutatásával a Magyar Honvédség célul tűzte ki, hogy a térség egyik legmeghatározóbb hadereje legyen, amelyhez elengedhetetlen az NKE színvonalas képzése. Az évek során meg fog újulni a kar portfóliója, erre példa a szeptembertől induló állami légijármű-vezető képzés is. Az ezredes kiemelte, hogy a magyar felsőoktatásban a HHK olyan speciális képzési struktúrát nyújt, amelyet a hazai környezetben nem lehet vizsgálni, így a nemzetközi tisztképzés kell, hogy mérce legyen számukra. „A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar – ahogyan a jogelőd intézmények – mindig képes volt felnőni az újabb és újabb kihívásokhoz” – mondta a dékán. „Az elkövetkezendő 10 évben tanulnivalónk lesz bőven.” 

Prof. Dr. Padányi József mk. vezérőrnagy, az NKE tudományos rektorhelyettese pohárköszöntőjében az egyetemi kiválóságra és fejlesztési irányokra helyezte a hangsúlyt. Feltette a kérdést: kivel érdemes összehasonlítani az egyetem közszolgálati képzési programját? „Nemzetközi térben kell partnereket találnunk, akik kapcsán meg tudjuk mérni, hogy vajon jó úton haladunk-e. A kiválósság, amit mi annak tekintünk, az valóban kiválóság-e.” A rektorhelyettes kiemelte, hogy Zrínyi Miklós is hasonló helyzetben volt a 17. században, kevesen rendelkeztek olyan széleskörű felkészültséggel, elkötelezettséggel és vitézséggel, mint a hadvezér. „Az a teljesítmény, amelyet ő a téli hadjáratban felmutatott, valóban a nemzetközi térben méretődött meg” – mondta Padányi József. „Csináljunk egy olyan egyetemet és kart, amely itt alkot, de hatása Magyarországon túlmutat, és európai szinten is mérhetővé válik.”

Az ünnepi állománygyűlésen különböző intézkedéseket ismertettek és elismeréseket adtak át:

·         Hadtudományi Emlékplakett - Zhang Dengwan főezredes

·         Zrínyi Miklós Emlékgyűrű - Dr. Szabó Tibor alezredes; Dr. Für Gáspár alezredes

·         Nyugállományba vonuló kollégák elismerő oklevele - Libik Katalin százados; Konta Sándorné; Jurcsó Gusztáv

·         Kar Kiváló Oktatója cím - Dr. habil. Farkas Tibor százados

·         Hadtudományi Emlékpajzs - Dr. Petruska Ferenc őrnagy; Nemes Antal őrnagy; Dr. Tóth András százados

·         Hadtudományi Emlékérem - Dr. Ujházi Loránd; Dr. Lakatos Péter; Törőcsik Tímea; Takács Miklós Béla

·         Zrínyi Miklós díj – Gémes Szilvia

·         Hallgatói elismerő oklevél - Pápics Patrik, Jánosi Dorina Andrea és Varga Viktória honvéd tisztjelöltek

A rendezvény alkalmával az egyetem elöljárói, partner-intézményei, a Magyar Honvédség szervei, valamint a meghívott vendégek közösen koszorúzták meg a campus Zrínyi Miklós szobrát. Így a mellszobor talapzatánál koszorút helyezett el többek közt dr. Földváry Gábor, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára, valamint a Honvéd Vezérkar nevében Huszár János altábornagy is.

Az állománygyűlés során a Magyar Honvédség Budapest Helyőrségi Zenekar gondoskodott az esemény ünnepi hangulatáról, míg a vendégek szórakoztatásához a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekar műsora járult hozzá.

 

Szöveg: Podobni István

Fotó: Szilágyi Dénes/ Bodoróczkiné Bazsika Brigitta


Címkék: HHK kari nap