NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Nappali portya 2018

2018. 02. 19. - 2018.02.23. között vett részt éleslövészettel egybekötött komplex harcászati gyakorlaton az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, Püspökszilágyi Kiképző Bázis és Lőtéren, a NKE HHK KVKI 4. és 3. évfolyamán tanuló kijelölt honvéd tisztjelölt állománya.

A 2018.02.19. reggel induló gyakorlat során a valóságot megközelítő körülmények közt hajthattak végre válságkezeléssel kapcsolatos feladatokat a 4. évfolyamon tanuló lövész és felderítő, a 3. évf. felderítő, műszaki, vegyivédelmi és tüzér specializációkon tanulmányokat folytató tisztjelöltek. (A 3. évf. lövész és 2. évf. katonai vezető szakos hallgatók Németországban vettek részt nemzetközi gyakorlaton, ezért nem vehettek részt a Nappali Portya 2018 –on). A kihelyezés parancsnoka Dr. Forray László alezredes, egyetemi docens, felderítő specializációfelelős volt.

A századtörzs állománya a 4. évfolyamú felderítőkből és lövészekből állt össze, Pávay Richárd felderítő hallgató parancsnoksága alatt, híradó specializáción tanuló tisztjelöltekkel megerősítve. Az alárendeltségben lévő két szakasz parancsnokai 4. évf. lövészek, a rajparancsnokok szintén 4. évf. lövészek és 3. évf. felderítő hallgatók voltak.

A hétfői nap első fele a szakaszok állományának a laktanyából a gyakorlótérre történő menet végrehajtásával és a szálláskörletek elfoglalásával telt. Eközben a századtörzs végrehajtotta a munkahelyének berendezését, az eredményes munkához szükséges környezet megteremtését, és elkezdte megtervezni a bázis őrzés-védelmét. A késő délután, és éjszaka ennek a valóságba való átültetésével telt. Délután még különböző, a gyakorlattal összefüggő előadásokon vett részt a század állománya. A törzs, csakúgy, mint a bázis védelme, napi 24 órában üzemelt.

Kedden délelőtt, az állomány „éles” feladatra való felkészülése keretében az elöljáró intézkedésének megfelelően tűzgyújtási ismeretek elsajátításával, menedékkészítéssel, vízgyűjtéssel, víztisztítással, valamint ember és állat elleni csapdakészítéssel kapcsolatos foglalkozásokon vett részt, melyet 4. éves felderítők tartottak. Délután, amíg az állomány jelenlétfenntartó-járőrfeladatokat gyakorolt Püspökszilágyon, a század törzs elvégezte a parancsnoki munkáját, melynek végterméke a századparancsnoki elgondolás és a harcparancs kidolgozása volt. Az elgondolást a zászlóalj parancsnoka elfogadta, majd a századparancsnok harcparancsa a két szakaszparancsnok részére kiadásra került. (A kora délelőtti órákban a századparancsnok és Horváth Tamás főhadnagy úr felvette a kapcsolatot Püspökszilágy polgármesterével a tervezett feladatok pontosítása és a jó együttműködés céljából). A híradók biztosították a folyamatos hírváltást a századtörzs és a végrehajtó állomány közt. A zászlóalj vezető állományával folyamatos video összeköttetés volt a gyakorlat teljes időtartama alatt.

A szerdai délelőtt az éleslövészet végrehajtásának jegyében telt, mely során 1. számú békeműveleti lőgyakorlatot hajtottak végre a katonák, anatómiai célokra, gépkarabéllyal. Délután a szakaszparancsnokok jelentették elgondolásukat a század parancsnokának, és az ő által adott útmutatások alapján elkészítették saját harcparancsukat. Az állomány eközben már nagyban készült a csütörtöki „éles” végrehajtásra. Megtörtént az általános és mindenoldalú felkészítése a szakaszoknak a feladatvégrehajtáshoz.

Csütörtök reggel a két szakasz külön-külön, önállóan hajtott végre békefenntartói feladatokat „ellenséges” területen a szakaszparancsnokok harcparancsai alapján. Először biztosított menetben, fedetten, megközelítették a tervezett járőrbázisaikat, majd üzemeltetni kezdték mind magát a bázist, mind a rejtett-figyelőket. A számukra megadott MŰK-ben folyamatos jelenlétfenntartó járőrözést folytattak. A gyakorlat alájátszó állománya a törzs tagjaiból került ki, akik kezdetben békés „célpontokat” játszottak, a megfigyelés gyakorlása céljából, majd az éjszaka beálltával agresszívabban, imitációs eszközökkel támogatva folytattak diverziós tevékenységet a szakaszok ellen. (Csütörtök délelőtt a szakaszok feladatvégrehajtásával párhuzamosan egy 6 fős HUMINT csoport alkalmazásra került Püspökszilágyon, amely során a  megszerzett adatokkal támogatta a század törzs és a elöljáró parancsnok munkáját). A nap folyamán a csoportok és az alájátszó állomány folyamatos kontaktusban voltak egymással.

A betervezett feladatnak megfelelően péntek hajnalban a biztosított „helikopteres” kiemelést gyakorolhatták a tisztjelöltek.

Ezek után megtörtént a csapatok bevonása, a táborrendezés és az eredeti helyzet visszaállítása. Az egész hetes gyakorlatvégrehajtás értékelését követően, melyet a század parancsnoka tartott, nem maradt más hátra, mint a század visszacsoportosítása a laktanyába.

Mielőtt búcsút vett volna az állománytól, Dr. Forray László alezredes értékelte a végrehajtott gyakorlatot és a legkiválóbban dolgozó katonákat dicséretben és könyvjutalomban részesítette.

 

 Pávay Richárd

honvéd tisztjelölt


Címkék: Főoldali hír 2018