NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Meghívó - A magyar ejtőernyőzés 100 éve

A magyar ejtőernyőzés centenáriumán, 2018.március 23-án, 100 évvel a történelmi ugrás évfordulóján az utódok tisztelegnek v. Boksay Antal és a magyar ejtőernyőzés hősei előtt

 

DÉLELŐTT:

Szolnok: Koszorúzás és megemlékezés Szolnokon az Ejtőernyős Emlékfalnál

Budapest: Koszorúzás és megemlékezés v. Boksay Antal sírjánál

 

DÉLUTÁN:

ELŐADÁS ÉS KÖNYVBEMUTATÓ

Hely: Szolnok REPTÁR

Időpont: 2018.03.23. 17 órától. A Zrínyi Kiadó könyvei 16 órától a helyszínen kedvezményesen kézpénzes fizetéssel megvásárolhatók

 

1, Könyvbemutató: „A magyar ejtőernyőzés 100 éve”

A könyvet bemutatja: Dr. Koller József dandártábornok és a szerzők.

A Zrínyi Kiadó gondozásában a magyar ejtőernyőzés centenáriumára megjelent „A magyar ejtőernyőzés 100 éve” című könyv első könyvbemutatójának a REPTÁR ad otthont. A kötet nagyszámú fénykép illusztrációval tárja az olvasók elé a 100 év katonai és polgári ejtőernyőzésének történetét hazánkban. A kiemelkedő teljesítményeket és tragédiákat is bemutató magyar és angol nyelvű könyv nagyközönség előtti első bemutatására, pontosan 100 évvel v. Boksay Antal híres ugrása után kerül sor Szolnokon a katonai és polgári repülés hazai „fellegvárában”.

 

2, Előadás: vitéz Boksay Antal a katonai ejtőernyőzés történetében

Előadó: Dr. habil. Boda József nb. vezérőrnagy (nyá.), a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar dékánja

Magyar katona repülőgépből először 100 éve hajtott végre ejtőernyős ugrást. Ki volt a bátor vállalkozó, milyen körülmények tették lehetővé illetve "követelték" ki, hogy ez létrejöjjön? Az esemény hogyan kötődik az ejtőernyősök fegyvernemi napjához? Ezekre a kérdésekre kapunk választ az előadás során.

 

(információk: +36 30 / 815 57 25 és +36 30 / 815 05 16)

Várunk minden érdeklődőt, hogy együtt tisztelegjünk e jeles napon a magyar ejtőernyősök előtt.

 

Dr. Boldizsár Gábor ezredes

MEBSZ elnök

 


Bővebben a könyvről:

Hiánypótló művet tart kezében az olvasó: az idén 100 éves magyar ejtőernyőzésről már számos kiváló szakmunka született, ám ezek egy-egy részterületre fókuszáltak. Jelen könyv szerzői arra törekedtek, hogy átfogó képet adjanak a hazai ejtőernyőzés történetéről. A kezdeti lépésektől napjainkig kísérhetjük figyelemmel a bejárt utat, mely bővelkedett kiemelkedő teljesítményekben, olykor pedig fájdalmas tragédiák árnyékolták be.  

A fejlődés nem volt mindig töretlen, gyakran szakították meg a történelem nagy földmozgásai, a megtorpanásokat azonban mindig talpra állás követte. A trianoni békediktátum repülést korlátozó passzusai miatt az 1930-as évek második felétől szinte a semmiből kellett létrehozni azt az egységet, amely a katonai ejtőernyőzés magja lett. E munkában oroszlánrészt vállalt a legendás parancsnok, Bertalan Árpád, akinek elvesztése a veszprémi katasztrófában súlyos csapást jelentett, ám az ejtőernyősök továbbhaladtak az általa kitaposott úton, és a honvédség egyik legütőképesebb alakulatává váltak. A világháborús összeomlás után ismét sok nehézséggel kellett megküzdeni, amelyben a régi pápai ejtőernyősök szakértelme nélkülözhetetlennek bizonyult. Újdonságnak számított a polgári ejtőernyőzés létrejötte, amelynek fő feladata volt, hogy kiképzett újoncokat biztosítson a hadseregnek, emellett számos kiváló civil sportoló nevelkedett az MHSZ és elődszervezetei szárnyai alatt. A rendszerváltozás ismét fenekestül felforgatta a már megszokott struktúrákat, de az ejtőernyőzés újfent magára talált. Sokan ismerkedhetnek meg az ugrás semmihez sem hasonlítható élményével, a válogatott sportolóink eredményei pedig valamennyiünket büszkeséggel töltenek el.  

A kötet ezt az évszázados folyamatot mutatja be gazdag képanyaggal, melyek közül néhányat még nem láthatott a nagyközönség. A kétnyelvű kiadás pedig lehetővé teszi, hogy a külföldi érdeklődők is megismerkedhessenek a magyar ejtőernyőzés múltjával, jelenével, és osztozzanak velünk a centenárium örömében.


Címkék: Főoldali hír 2018