NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

UNKP-s kutatások bemutatása

2018. április 19-én került megrendezésre az a workshop, amelyet a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Elektronikai Hadviselés Tanszéke és az MHTT Elektronikai, Informatikai és Robotikai Szakosztálya rendezett abból az alkalomból, hogy a Tanszék két hallgatója az Új Nemzeti Kiválósági Programban elérkezett ahhoz a vállaláshoz, hogy kutatási eredményeit előadás formájában bemutatja egy szakmai szervezet rendezvényén.

Ezen a délutánon két előadásra került sor:

Az elsőt Szmolnik Laura IV. évfolyamos honvéd tisztjelölt tartotta: A nanotechnológián alapuló eszközök katonai szempontból való jelenlegi és perspektivikus felhasználási lehetőségei címmel.

Az előadás első részében ismertette a nanotechnológia létrejöttének főbb lépéseit, történeti fejlődését, a technológia által eddig kifejlesztett anyagok különös tulajdonságait, valamint az ebből adódó új felhasználási várakozásokat.

Kiemelt figyelmet szentelt azoknak a katonai alkalmazásoknak, amelyek elsősorban a harctéri lőtt sérülések hatásainak csökkentésére, a szerzett sebesülések kezelésére, a katonák és harcjárművek álcázására, felderíthetőségének csökkentésére irányulnak.

A mikroelektronika és a nanotechnológia együttes eredményei olyan új, miniatürizált eszközök kifejlesztését is lehetővé teszik a jövőben, amelyek csökkentik a berendezések tömegét, növelik életképességüket és akár új fizikai elvű, pl. elektronikai zavaró eszközök kifejlesztését is lehetővé teszik.

Másodikként Pápics Patrik IV. éves, szintén REF-EHV specializáción tanuló honvéd tisztjelölt előadása hangzott el: Mini UAV rajok alkalmazásának lehetőségei, különös tekintettel a katonai célú igénybevételre címmel. Kutatási jelentésének első részében magukkal a pilóta nélküli repülőgépekkel, repülőgépes rendszerekkel, azok történeti fejlődésének rövid összefoglalásával, főbb kategóriáival, feladatrendszerével foglalkozott, majd a vizsgálatának további részében, a rajban működő rendszerek jellemzőinek bemutatásával foglalkozott.

A kötelékben, „rajban” tevékenykedő, főleg kisméretű pilóta nélküli repülőgépek együttműködésének biológiai, a természetben megtalálható hasonló analógiái léteznek, amelyek tanulmányozása vezetett el tulajdonképpen a gépek csoportos alkalmazásának filozófiáihoz. A madarak, halak, méhek csoportos mozgása, tevékenykedése a gépekre is átültethető, „algoritmizálható” eljárásokat mutatnak.

Ezen a területen jelentős eredményeket értek el és vittek a polgári, elsősorban a szórakoztató iparban piacra a fejlesztők. Ilyen UAV rajok látványos reklámokban voltak már láthatók, de a legutóbbi budapesti vizes világbajnokság, illetve a phjongcshangi téli olimpia megnyitó rendezvényén is megcsodálhattuk mozgásukat. Az alkalmazás lehetséges katonai felhasználására irányultak az UNK-ban folyó kutatások.

Az előadások után a hallgatóság tehetett fel kérdéseket és jó hangulatú diskurzus zárta a rendezvényt.

Mindkét UNKP által támogatott kutatási projekt konzulens tanára Dr. Németh András őrnagy, egyetemi docens.

 

Prof. Dr. Ványa László ezredes, tanszékvezető


Címkék: Főoldali hír 2018