Ludovika Fesztivál a Ludovika téren

Ismét a Ludovika tér lesz az otthona az immáron 9. alkalommal megrendezendő Ludovika Fesztiválnak május 12-én, amelynek ezúttal is a tisztavatást megelőző, úgynevezett Száznapos Ünnepség az egyik központi programja. A rendezvénynek idén azonban az adja a különlegességét, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a 170 éves Magyar Honvédség előtt tiszteleg a programokkal.

A modern magyar hadsereg megalakulása 1848. május hónap végére tehető, amikor Batthyány Lajos miniszterelnök utasítására felszereltek tíz reguláris gyalogzászlóaljat, amelyet már a hivatalos iratokban is „honvédségként” emlegettek. A magyar állam ellen irányuló külföldi agresszió fenyegetése és belső nemzetiségi fegyveres mozgalmak veszélye miatt Kossuth Lajos kérésére 1848. július 11-én, Pesten az Országgyűlés képviselői 200 ezer újoncot és a 42 millió forint azonnali hatályú hadihitelt szavaztak meg – hivatalosan is létrehozva ezzel a nemzet reguláris véderejét, a Honvédséget. Magyarországnak 1848 legvégén már 110 ezer főnyi serege állt hadrendben, amely a modernkori hadtörténetünkben a legfényesebbek között számon tartott teljesítményével végigharcolta a szabadságharcot. Az önálló magyar hadsereg ismételt felállítására 1868-ban, az Osztrák–Magyar Monarchia megalakulása után került sor, majd 1869-ben megkezdődött az első honvédcsapatok felállítása.

Az idei Ludovika Fesztivál többek között erre az időszakra emlékezik majd vissza a katonai hagyományőrző programjaival. Emellett lesz műszaki mentési bemutató a Katasztrófavédelmi Intézet jóvoltából, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis közreműködésével helikopter bemutató, valamint a résztvevők megnézhetik a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar hallgatóinak látványos katonai testnevelését is. A nagyközönség számára nyitott, egész napos, ingyenes rendezvényen számos családi- és gyermekprogram is várja az érdeklődőket. A fesztivál ideje alatt helyszíni regisztrációt követően a Ludovika Főépület ingyenesen látogatható.

A Ludovika Fesztivál múltja 1924-ig nyúlik vissza, amikor a 18. században megkezdett és 1919-ben megszakadt Száznapos Ünnepséget – amely az avatásig hátralévő időt jelöli – ismét megtartották a végzős akadémisták tiszteletére. A Száznapos Ünnepségen az MH Ludovika Zászlóalj kiváló tanulmányi eredményű, végzős honvédtisztjelöltjeinek adnak át elismeréseket, köztük a Schmittné Makray Katalin zászlóanya által alapított Szent László-díjat.

A részvétel ingyenes.

További információ: https://www.uni-nke.hu/ludovika-fesztival