Repülésirányító fegyvernemi nap Szolnokon

Repülésirányító fegyvernemi nap Szolnokon

Ez évben Szolnokon ünnepelték a fegyvernemi napjukat, június 1-jét a Magyar Honvédség repülésirányítói. A találkozót a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Repülő Intézet és az MH 86. Helikopter Bázis Légiforgalmi irányító központ munkatársai szervezték.

 Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison tartották idei találkozójukat a katonai repülésirányítók. A rendezvényre több mint 80 légiforgalmi és légvédelmi irányító szakember érkezett. A fegyvernem aktív és már nyugállományban lévő képviselőit, valamint az őket felkészítő oktatókat Dr. Bali Tamás ezredes köszöntötte.

„A katonai repülésirányítók egy igen speciális szakterület képviselői. Szerteágazó feladatrendszerük a légiközlekedés- és a repülés biztonságának egyik igen fontos tényezője, mondhatni annak az alapja. A nap 24 órájában végzett áldozatos munkájuk eredményeként a katonai repülőtereinken a repülésbiztonság magas színvonalon áll, a magyar és egyben szövetséges NATO légtér védelmében élő állampolgárok biztonságban érezhetik magát. A haza légterének védelmében vállalt szerepük békeidőben is felelősségteljes munkát ró Önökre. Elismerés illeti azokat a volt munkatársakat, akiknek a szakma kialakítását és töretlen fejlődését köszönhetjük, akik elhivatottságukkal megbízható, szilárd alapot teremtettek ehhez a pályához. Köszönet illeti a mai katonai repülésirányítókat is, akik magas fokú szakmai felkészültségükkel nap, mint nap biztosítják a pilóták munkáját, akik nélkülözhetetlen a szerteágazó feladatkört ellátó magyar légierő szervezetének!” – mondta a szolnoki helikopterbázis parancsnok helyettese.

Bázisparancsnok-helyettes úr beszédét követően, kiemelkedő szakmai munkájuk elismeréseképpen a Honvéd Vezérkar főnökének, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának, valamint az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsonkának elismeréseit vehették át e jeles nap alkalmából az aktív légiforgalmi és légvédelmi irányítók. Sáfár Albert dandártábornok a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Haderőnem Főnöke (parancsnok helyettes) a katonai repülésirányítók képzésében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként emléktárgyat adományozott Dr. Palik Mátyás ezredesnek a Katonai Repülő Intézet igazgatójának.

Ezt követően az Intézet igazgatója tájékoztatta a résztvevőket az elmúlt időszakban végzett és kiemelt jelentőséggel bíró feladataikról. A jelenlévők bepillanthattak az Intézet munkatársai által végzett intenzív oktatás- és kutatásfejlesztési eredményekbe. Ismertetőt kaptak a 2018-ban induló Állami légiközlekedési szakról, benne a megújuló hazai Állami légijármű-vezető szakirány és az új alapokra helyezett Katonai repülésirányító szakirány kialakításának folyamatairól, az Egyetem Katonai Műszaki Doktor Iskolájában 2017 év végén létesített Légiközlekedés és repülő-technika kutatási területről, a nemzetközi hallgatói mobilitás, az ERASMUS plus program három éve kialakított AVIATON moduljában folyó képzésről. A jelenlévők megtudhatták, hogy a 2016-tól 2020-ig tartó időszakban az Intézet által elnyert GINOP kutatás-fejlesztési projekt – melynek elsődleges célja a légiközlekedés-biztonsághoz kapcsolódó interdiszciplináris tudományos potenciál növelése és integrálása a nemzetközi kutatás-fejlesztési hálózatba a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen – milyen potenciált hordoz magában, mely területeken fejleszti és erősíti az Intézetet és milyen módon járul hozzá a különböző képzési szinteken megvalósuló repülő-szakemberképzéshez, köztük a katonai repülésirányítók felkészítéséhez.

Ezt követően Makai László őrnagy tartott előadást, aki beszédében ismertette a szolnoki Légiforgalmi irányító központ speciális munkáját, bemutatta az előző évben elvégzett és előttük álló fő feladatokat, kitért a szakmai kihívásokra.

A rendezvény programjában ezután Bázistúra szerepelt, melynek során egy statikus bemutató keretében közelről is megismerkedhettek a résztvevők a Bázison található haditechnikai eszközökkel, illetve megtekinthették a repülőtéri irányító tornyot, ahol elbeszélgethettek az éppen szolgálatban lévő munkatársaikkal is.

 

Az ünnepi ebédet követően a résztvevők a RepTár Szolnok Repülőmúzeumba tettek látogatást, ahol Lente Zoltán százados egy tartalmas, érdekes és izgalmas szakmai tárlatvezetést tartott számukra.

A jó hangulatú találkozó végén azt is megtudták a résztvevők, hogy a következő fegyvernemi napjukat 2019-ben a kecskeméti Repülő Bázison ünnepelhetik majd.

 

Szöveg: Gajdos Máté Ádám

Fotó: Joó Béla


Címkék: Főoldali hír 2018