A Ludovika kutatócsoport fenntarthatósági előadása a Pest Megyei Rendőr- főkapitányságon

A Ludovika kutatócsoport fenntarthatósági előadása a Pest Megyei Rendőr- főkapitányságon

A Ludovika kutatócsoport 2018. május 25-én tartotta meg soron következő negyedik előadását a fenntarthatóság témakörében.

Dr. Németh Gyula rendőr ezredes, a főkapitányság gazdasági vezetője elöljáróban megjegyezte, hogy amikor a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság elnyerte a fenntarthatósággal kapcsolatos hatékonyság javító projektekre a forrásokat, a Közszolgálati Lenyomat Ludovika kutatócsoport vezetője Dr. Lakatos Péter egyetemi docens és Fleischer Tamás szakértő – aki a kutatócsoportnak kezdetek óta tagja – tartottak a témában előadásokat a főkapitányság kollégái számára.

Ez alkalommal az előadók főleg azokat a jelenlegi aktuális kihívásokat próbálták összefoglalni a megjelent kollégák számára, amelyek abba az irányba mutatnak, hogy a fenntarthatóság, mint szemlélet és gondolkodás kell, hogy előtérbe kerüljön az emberek, így a főkapitányság kollégáinak is a mindennapi munkájában. Sok jó példát találni erre a legutóbbi időszakban, pl. a rendőrségi beszerzések során már olyan korszerű gépjárműveket sikerült rendszerbe állítani, amelyekkel a fenntarthatóságot is lehet szolgálni, hiszen sokkal gazdaságosabbak és a környezetre gyakorolt káros hatásuk is kisebb.

Tehát látszik, hogy amennyiben az ország teherbíró képessége megengedi, akkor lehet és kell is teret engedni a fenntarthatóság szempontjából is fontos beruházásoknak és fejlesztéseknek.

Dr. Lakatos Péter az NKE HHK egyetemi docense, a Közszolgálati Lenyomat Ludovika kutatócsoport vezetője elmondta, hogy hol tart a kutatócsoport tevékenysége. Az elmúlt időszakban sikerült mind hazai, mind nemzetközi szervezetekkel és tagokkal bővíteni a kutatócsoportot, valamint számos publikáció jelent meg, amelyből az egyik legjelentősebbet, a rendőrség karbon lábnyomát 2016-os adatokon feldolgozó és bemutató publikáció jelentette. De ugyanúgy születtek írások a katasztrófavédelem, a honvédség vagy akár a logisztikai szolgáltatások károsanyag kibocsátását illetően is.

A kutatócsoport vezetőjét követően Pónusz Mónika, a Károly Róbert Egyetem egyetemi docense tartott egy olyan átfogó előadást, amelyben a fenntartható fejlődéssel és a fenntarthatóság eszméjével kapcsolatos számos területre kitért. Így a részvevők megismerhették mind az általános összefüggéseket, amelyek néhány évtizeddel ezelőtt az ENSZ szintjén már megfogalmazásra kerültek a Bruntland jelentésben az intergenerációs és intragenerációs szolidaritásról, mind pedig a hulladékgazdálkodás, az újrahasznosítás, az újrafeldolgozás lehetőségeiről, annak logisztikai kapcsolódásairól.

Lakatos Péter kutatócsoport vezető zárszavában azt kívánta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság dolgozóinak, hogy a fenntarthatóság terén mind a fejlesztések, mind pedig az elérendő eredmények tekintetében a jövőben legyenek lehetőségeik, és amit használjanak is ki legjobb tudásuk szerint. Felajánlotta a kutatócsoport további segítségét és közreműködését is ebben. Dr. Németh Gyula pedig megköszönte az előadóknak a hasznos információkat, valamint bízik benne, hogy ez a kapcsolat tovább folytatódik és bejelentette az előadás végén, hogy a Közszolgálati Lenyomat Ludovika kutatócsoportjának a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság is tagja, amelybe a megfelelő kollégát fogja delegálni.


Címkék: Főoldali hír 2018