Egyetemi partnerség – gyakorlati foglalkozás a győri csomagolásvizsgáló laboratóriumban

Egyetemi partnerség – gyakorlati foglalkozás a győri csomagolásvizsgáló laboratóriumban

A Széchenyi István Egyetem Logisztikai és Szállítmányozási Tanszékének csomagolásvizsgáló laboratóriuma Közép-Európában, vagy akár Európa szerte is egyedülálló a maga nemében és a legközelebbi hely, ahol hasonló speciális kísérleteket és eljárásokat le tudnak folytatni, az Hamburgban van – mondta el bevezető szavaiban Böröcz Péter, a laboratórium vezetője, aki fogadta a másodéves honvéd tisztjelölteket.

A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Logisztikai Intézet Hadtáp és Katonai Közlekedési Tanszéke már 3 éve kialakította a partnerséget ezzel a korszerű és egyedülálló objektummal. Így minden évben, amikor a hallgatók Csomagolástechnika tanórák keretében ezzel a területtel foglalkoznak, a 10 óra gyakorlati foglalkozás felét arra fordítják, hogy megnézzék ezt az kiváló laboratóriumot és megismerjék az ott folyó tevékenységet.

Pánczél Zoltán professzor úr, aki a 70-es évek végén, a 80-as évek elején az alapítója volt a laboratóriumnak méltán számolt be örömmel arról, hogy egy évvel ezelőtt sikerült egy új épületbe költöztetni a régi, zsúfolt, elavult környezetből.

Így most már nagyon rendezett, és korszerű körülmények között tudják fogadni a globális és hazai megbízókat, de akár a katonai területet is említhetjük, hiszen onnan is vannak megbízásaik, különös tekintettel arra, amikor csomagolástechnikai szempontból, akár a terepen való mozgás idején a rázkódást, akár a hőmérsékletet, a páratartalmat, az ellenálló képeséget, az ütődések, az esések következményeit kell valamilyen szempontból a csomagolásoknál vizsgálni és regisztrálni.

A hallgatók nagy örömmel vettek részt a gyakorlati foglalkozáson, számos kérdést tettek fel, és viszonzásképpen egyfajta elismerésül, bemutatták a csomagolási laboratórium vezetőinek, kollégáinak a korszerű amerikai egyéni zárolt, úgynevezett MRE – Meal Ready to Eat – csomagolást, sőt annak tartalmát meg is kóstoltatták a vendéglátó csomagolási szakemberekkel.

Dr. Lakatos Péter tantárgyfelelős szerint ezt a fajta partnerséget a jövőben folytatni és erősíteni kell, hiszen az, hogy a két egyetem 120 km-re van egymástól, egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lehessen együttműködni, akár ilyen gyakorlati foglalkozások, akár közös publikációk, projektek, vagy más tudományos oktatási és kutatási területen.


Címkék: Főoldali hír 2018