NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

3D íjász világbajnok az NKE oktatója

Felnőtt világbajnoki címet szerzett a szeptember első hetében, az ausztriai Moosburgban rendezett 3D Íjász Világbajnokságon Bánszki Gábor alezredes. Az NKE HHK Katonai Testnevelési és Sportközpont vezetője 2006 után újra a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel világversenyen, egyéni versenyszámban.

A több mint 550 induló közül mintegy 130 magyar is küzdött a legjobb eredményekért. Közöttük volt Bánszki Gábor is, aki már lassan 30 éve űzi a vadászíjászatnak is nevezett sportágat. Ezt mindenképpen érdemes megkülönböztetni a hagyományos íjászattól, hiszen itt nem céllapra, hanem életnagyságú, valós színű állatfigurákra kell a lövéseket leadni. „A megfelelő találathoz anatómiai tapasztalatra is szükség van, hiszen a sebzés öt, a tüdőlövés nyolc, a szívlövés pedig tíz pontot ér”- mondta el a friss világbajnok sportoló. Egy versenynapon 28 célt kell teljesíteni, amelyek 5 és 45 méter közötti távolságra helyezkednek el. Bánszki Gábor hozzátette, hogy a nyílvessző röppályája eléggé ívelt, így méteres pontosságra kell megbecsülni a célok távolságát, hogy jól szerepeljen valaki. Az NKE oktatója mind a három versenynapon egyenletesen jó teljesítményt nyújtott, a döntőbe jutva is már megnyugtató előnyt szerzett a többiekkel szemben. „Ezt elsősorban a több évtizedes tapasztalatomnak köszönhettem, ami a legnehezebb lövéseknél jött jól nagyon”- fogalmazott az alezredes, aki szerint a felkészülése jól sikerült, stabil formában várta a világversenyt. Bánszki Gábor szerint az íjászat 80 százalékban mentális sport, vagyis a fókuszálási, koncentrációs képességnek magas szintűnek kell lennie amellett, hogy a mozgástechnika elsajátítható. Érdekesség, hogy az alezredes több mint 20 éves felszereléssel indul a versenyeken is, de szerinte ami jól működik, azon nem érdemes változtatni. Gyakorolni a saját kertjében, valamint a Hungária körúti egyetemi campuson tud elsősorban, utóbbi esetében akár a 70 méteres lövésre is van lehetősége. A speciális állatfigurákkal azonban csak a versenyeken tud találkozni, ezért is érdemes minél több megmérettetésen részt venniük a sportolóknak. A 2006-os világbajnoki címe után érzett egyfajta kiüresedést, és azt gondolta, hogy már nem nagyon lesz motivációja. Most is nem csupán a megmérettetés, hanem elsősorban az eseményen való részvétel és a sporttársakkal történő találkozás lehetősége ösztönözte a részvételre. „A mostani eredményemnek azért is örültem nagyon, mert három évvel ezelőtt egy komolyabb mellizomsérülést szenvedtem, és ez visszavetett a felkészülésemben. Az ausztriai verseny volt a nemzetközi visszatérésem”- fogalmazott Bánszki Gábor.

Az alezredes nemrégiben a sport területén végzett kiemelkedő oktatói, tudományos tevékenysége elismeréseként Kemény Ferenc-díjat vehetett át az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

 

Szöveg: Szöőr Ádám