A NATO szaknyelvével ismerkedtek

Átvették oklevelüket azok a fiatal katonatisztek, akik elvégezték a NATO törzstiszti terminológiai tanfolyamát a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A 10 országból érkező résztvevők a katonai szövetség szaknyelvi képzésén vehettek részt az elmúlt két hétben.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara évek óta közreműködik a NATO Norfolk-i Parancsnokság által kezdeményezett tanfolyamok megvalósításában. Erre évente három alkalommal kerül sor és célja a többnemzetiségű törzsekben szolgálatot teljesítő NATO, PfP és a Mediterrán Dialógus (MD) tisztjeinek szaknyelvi felkészítése. A tanfolyamot most összesen tízen végezték el: a Honvédelmi Minisztérium munkatársai mellett érkeztek résztvevők a többi között Csehországból, Svájcól, Azerbajdzsánból is.

A tanfolyam szervezői elmondták, hogy nagyon elégedettek voltak a résztvevők aktivitásával és angol nyelvi tudásával is. Két hét alatt összesen 22 előadást hallgathattak meg a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársaitól. A tanfolyam keretében napi 3 órában idegen nyelvi képzésen vehettek részt és gyakorlati foglalkozásokra is sor került.

„A Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek is egy jó lehetőség a tanfolyam megtartása, hiszen így az akkreditált felsőfokú képzés keretein kívül is tudunk tudást és ismerteket átadni, valamint közös programokat szervezni a NATO partnerországokkal”- fogalmazott Jobbágy Zoltán ezredes. A HHK dékánhelyettese hozzátette, hogy a tanfolyamot sikeresen elvégzők jobban fogják majd ismerni és használni a katonai szövetség szaknyelvét, amely által nagyobb esélyük lesz arra, hogy a különböző missziókban, vagy összekötő tisztként is megfelelően helyt álljanak.

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes