Szentesi honvédtisztek az NKE-n

Kihelyezett törzstiszti tanulónapot tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred. Az alakulat több mint harminc tisztje a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Ludovika Zászlóalj történetéről, működéséről kapott információkat, és megtekintették a Ludovika Campust is.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemet az intézmény tudományos rektorhelyettese, Padányi József mutatta be a tiszteknek. A vezérőrnagy elmondta, hogy az egyetemi központnak számító Ludovika Főépület annak idején teljes mértékben közadakozásból épült fel. A legnagyobb adományozó gróf Buttler János volt, akinek emlékét ma már egy mellszobor is őrzi az épületben. Padányi József szólt az NKE alapításáról és a jelenleg már öt karral, valamint két karközi intézettel működő intézmény képzéseiről. Elhangzott, hogy az alapítás óta eltelt időben folyamatosan bővül a képzési paletta, így ma már a közszolgálat szinte valamennyi szegmensében kínálnak lehetőségeket a felsőfokú tanulmányokra. A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar a katonai felsőoktatás egyetlen képzés- és tudáscentruma hazánkban, több alap- és mesterképzéssel. A tábornok hozzátette, hogy speciális követelményeknek kell megfelelniük, akik ide jelentkeznek: a nemrégiben elindult állami légiközlekedési szakra való bejutáshoz például repülőorvosi alkalmassági vizsgálat is szükséges. A rektorhelyettes beszélt a Ludovika Campusról is, amely ma már teljes mértékben biztosítja a magas színvonalú szakmai képzéshez szükséges infrastrukturális hátteret. „Az idegen nyelvtanulás szempontjából is hasznos Erasmus mobilitási programban pedig szerencsére egyre több honvédtisztjelölt is részt vesz”- fogalmazott Padányi József, aki a lehetséges célállomások között említette a többi között Ausztriát, Németországot és Kínát is. Hozzátette, hogy a jövőben várhatóan egyre több honvédtisztjelölt tud majd tanulni az egyetemen, hiszen a Zrínyi 2026 programban megfogalmazott fejlesztésekhez nélkülözhetetlen a szakmailag felkészült szakemberállomány bővítése is.

A rendezvényen Bakos Tamás alezredes részletesen is bemutatta a HHK képzéseit. A kar oktatója szólt arról, hogy az alapképzésben a második év végén választanak specializációt a honvédtisztjelöltek, akik összesen 8 féléven keresztül szerzik meg a legfontosabb ismereteket. Az alap- és mesterképzések mellett a karon vannak tanfolyamrendszerű képzések, felsőfokú vezetőképzés, szakirányú továbbképzés és doktori képzés is. A tájékoztatón szó volt a MH Ludovika Zászlóalj történetéről és működéséről is, majd a szentesi műszaki ezred tisztjei megtekintették a Ludovika Campus további épületeit is.

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes