Megtartotta idei első szakmai programját a Korszerű Katonai Híradó, Informatikai, Robotikai és Elektronikai Rendszerek Tudományos Diákkör

2018.10.16-án a délutáni órákban megtartotta a 2018/2019-es tanév első ülését és közös szakmai programját a Puskás Tivadar Műszaki Szakkollégium és a Korszerű Katonai Híradó, Informatikai, Robotikai és Elektronikai Rendszerek Tudományos Diákkör. A rendezvénynek a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus 41-es épületében, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Katonai Üzemeltető Intézet Informatikai Tanszéke adott otthont. A szakmai előadás és gyakorlati bemutató nagy érdeklődés mellett zajlott, hiszen központi témája a „3D technológiák, a virtualizáció és vizualizáció lehetőségei” volt. A rendezvényt a hallgatói tagság mellett több oktató is megtisztelte jelenlétével. A vendégelőadó ezúttal Balog Ferenc hadnagy, a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár informatikusa volt, aki érdekes prezentációjával betekintést engedett a 3D modellezés eszközrendszerébe. Saját munkáin keresztül – mint például a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem virtuális múzeuma, vagy Zrínyi-Újvár látványos effektekkel is felvértezett 3D modellje – bemutatta az egyes szoftverplatformokon használható gyakorlati praktikákat is.

A résztvevők saját laptopjaikra is letölthették az előadás keretében említett szoftverek ingyenesen használható verzióját, így nekik is lehetőségük nyílt az alkalmazások kipróbálására. Az előadás több hallgatónak is meghozta a kedvét ahhoz, hogy képességeit ezen a területen fejlessze majd tovább a jövőben, és elgondolkozzon a programok katonai vonatkozású felhasználásának lehetőségein.

A rendezvény második felében Németh András őrnagy és Szabó András százados urak mutatták be az NKE „A hadirégészet, csata- és hadszíntérkutatás új eredményei, korszerű módszerei” elnevezésű Ludovika Kutatócsoportja által használt 3D szkenner és 3D nyomtató működését, képességeit, alkalmazási lehetőségeit, valamint az azok segítségével készült eszközökről ejtettek pár szót. Kitértek a nyomtató katonai alkalmazási lehetőségeire, valamint a nemzetközi űrállomáson való felhasználás előnyeire. A program zárásaként a jelenlévők további kérdéseket tehettek fel az előadóknak, miközben működés közben is lehetőségük volt megtekinteni a 3D nyomtatót. A 2 órás interaktív foglalkozás egyaránt szolgált hasznos és kellemes időtöltésként a hallgatók és oktatók számára egyaránt.

A diákkör következő szakmai programjára csütörtökön (2018.10.18) 16.00-kor kerül majd sor ugyanezen a helyszínen, melynek témája a „Robotikai alkalmazások és az Arduino projekt” lesz.

A diákkör szeretettel várja az érdeklődőket és a csatlakozni vágyókat.


 

Virágh Krisztián htj.


Címkék: Főoldali hír 2018