1956-ra emlékeztek a HHK-n

Ünnepi beszéddel és elismerések átadásával emlékezett meg az 1956-os forradalom 62. évfordulójára az NKE HHK állománya, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, valamint a Ludovika Zászlóalj.

„1956-ban sem csak hősök és szentek éltek Magyarországon, de a hétköznapi emberek is képesek voltak mindent eldobni a hazáért és a szabadságért”- mondta ünnepi beszédében Szabó László dandártábornok. A Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese hozzátette, hogy az októberi tüntetéseken szinte valamennyi társadalmi csoport képviselte magát. Elhangzott, hogy az akkori események puszta említése ma is érzelmeket vált ki: büszkeséget, örömöt, bánatot és néha közönyt is. „Az 56-os forradalom és a nyomában kibontakozó fegyveres harc bebizonyította a világ előtt, hogy a magyar társadalom jó célokért még reménytelen helyzetben is képes akár a legnagyobb áldozatot is meghozni”- fogalmazott Szabó László, aki szerint a nemzeti érzés az egyik legfontosabb összetartó ereje egy társadalomnak. A dandártábornok szerint 1956 nem a mennyiség, hanem a minőség forradalma volt, hiszen nem felborította, hanem helyreállította a rendet. Beszédében a parancsnok-helyettes a katonák és a civilek együttműködésének fontosságára is felhívta a figyelmet. „Közösen azon munkálkodunk, hogy hagyományainkon keresztül értékeket teremtsünk”- fogalmazott. Elhangzott az is, hogy a változások korát éljük, amelyben a technológiai fejlődés, az egyre korszerűbb infrastruktúra és a technikai eszközök mit sem érnek önmagukban, szükség van a minél képzettebb szakemberekre is.  

A rendezvényen elismerések átadására is sor került. Benkő Tibor honvédelmi miniszter kimagasló oktatói munkája, szakmai eredményei, publikációs és tudományos tevékenysége, valamint példamutató magatartása eredményeként őrnaggyá léptette elő Forgács Balázs századost. A nemzeti ünnep alkalmából „Bronz fokozatú” Szolgálati Érdemjelet vehetett át Fekete Csaba Zoltán őrnagy. Tiszti szolgálati jelet heten, altiszti szolgálati jelet hárman érdemeltek ki. Emléktárgyat összesen kilencen, emléklapot négyen, oklevelet öten vehettek át az ünnepségen. Pohl Árpád dandártábornok, a HHK dékánja Hadtudományi Emlékplakettet adományozott Kállai Attila alezredesnek és Marics László nyá. ezredesnek. Az ünnepségen Hadtudományi Emlékpajzsot vehetett át Orsós Tibor őrnagy, Fehér András őrnagy és Horváth Tamás főhadnagy. Hadtudományi Emlékérem elismerésben részesült Tóth Bence, Kocsis Réka, Vincze Ilona, Páll Alexandra és Török- Szabó Nikoletta.

A rendezvényen ünnepi műsort adtak elő a Gór Nagy Mária Színitanoda Művészeti Szakgimnázium másodéves növendékei.

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes