NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Közös V4+ felsőoktatási együttműködési megállapodás

Pohl Árpád dandártábornok, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja V4 oktatási együttműködési megállapodást írt alá Varsóban 2018. november 13-án a V4 országok katonai felsőfokú oktatási intézményeinek képviselőivel. A megállapodás célja a NATO által támogatott együttműködési képesség / interoperabilitás erősítése.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a szlovák Milan Rastislav Štefánik Fegyveres Erők Akadémia, a lengyel Háborús Tanulmányok Egyetem, valamint a cseh Védelmi Egyetem együttműködésének elsődleges célja a hadműveleti szintű tervezés folyamatának (Operational Planning Process – OPP) oktatása. Az intézmények szerint a hadműveleti szintű tervezés folyamatára vonatkozó eredeti szándék bővülhet és egy, lényegében a hadműveleti szintű MSc. képzést támogató együttműködéssé alakulhat át.

A hamburgi Vezetési Akadémia szellemi támogatásával megvalósult kezdeményezés olyan regionális képesség kialakítását tűzi ki célul, amely lehetővé teszi V4 / V4+ együttműködés keretében egyetemi / akadémiai oktatók továbbképzését. A kezdeményezés olyan ismeretanyag megszerzését teszi lehetővé, amely megfelelő keretet biztosít a hadműveleti szintű tervező tevékenységben való eredményes részvételre, azon belül a főbb folyamatok és feladatok megértésére. A megszerzett ismeretek segítik az MSc szinten oktatott tananyagok modernizálását, valamint a hadműveleti szintű tervezési munka általános eljárásrendjének V4 és nemzeti sajátosságokhoz való illesztését.

Tekintettel arra, hogy a szlovák Milan Rastislav Štefánik Fegyveres Erők Akadémia elnyerte a NATO Partnerségi Kiképző és Oktató Központ címet (Partnership Training and Education Centres – PTEC), a képzésben részt vevő oktatók NATO által elismert hivatalos tanúsítványhoz juthatnak. A megszerzett ismeretek, valamint a tanúsítvány lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy ismereteiket NATO szerte elismert formában adják tovább a hallgatóknak.

A megállapodás a résztvevő intézmények vonatkozásában NATO / V4 együttműködési képesség erősítése mellett lehetővé teszi az oktatók / kutatók cseréjét, a NATO kompatibilis tudással rendelkező művelettervezési szakemberek képzését, statikus tanfolyamok tananyagainak fejlesztését, közös tananyagfejlesztést és tudástranszfert, közös publikációs lehetőségek erősítését, tematikus publikációs lehetőség biztosítását egymás folyóirataiban, valamint MSc szinten közös modul létrehozását.

A varsói Háborús Tanulmányok Egyetem felajánlotta az oktatási intézmények képviselőinek a Balti Védelmi Akadémiával évente, májusban közösen megrendezésre kerülő hadműveleti szintű törzsvezetési gyakorlatba (Common Joint Effort 2018) való bekapcsolódás lehetőségét. A gyakorlat az 5. cikkely szerinti, hagyományos területvédelmi feladatok végrehajtását helyezi előtérbe. A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar gyakorlatba való bekapcsolódása kiváló lehetőséget biztosít a művelettervezői tanfolyamot végzett oktatók, valamint a katonai vezetői MSc osztály számára a művelettervezői ismeretek gyakorlatban történő alkalmazását.

 

Szöveg: Jobbágy Zoltán

Fotó: War Studies University


Címkék: V4 megállapodás