Célkeresztben a katonai logisztika

A katonai logisztika aktuális kérdéseiről tanácskoztak szakemberek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária körúti campusán tartott tudományos konferencián. A rendezvényt immáron 13. éve rendezi meg az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar valamint a Magyar Hadtudományi Társaság.

„A katonai logisztikával foglalkozó szakembereknek mindig új feladatokkal, kihívásokkal és elvárásokkal kellett szembesülniük az elmúlt évtizedekben. Így van ez most is, de úgy gondolom, hogy a maiak is helyt tudnak majd állni ezen a téren”- fogalmazott köszöntőjében Pohl Árpád dandártábornok. A HHK dékánja szerint az új biztonsági kihívások miatt a katonai logisztikának is új irányt kell vennie a jövőben. Elhangzott, hogy immáron 22 éve rendezik meg a Maglite többnemzeti összhaderőnemi logisztikai gyakorlatot is, amelynek a jelentősége napjainkban újra felértékelődött. Idén májusban került sor a nemzetközi gyakorlatra, amelynek angliai szakaszában három, míg magyarországi szakaszában nyolc katonai műveleti logisztika mesterképzési szakos képviselte hazánkat.

A NATO-csúcsértekezletekről tartott történeti visszatekintést előadásában Topor István ezredes. A NATO Erőket Integráló Elem (NFIU) parancsnoka elmondta, hogy 1957-ben Párizsban volt a katonai szövetség első nagy találkozója, a NATO 50 éves évfordulója alkalmából pedig 1999-ben, Washingtonban gyűltek össze a tagországok vezetői. A 2002-es prágai csúcstalálkozón a többi között döntöttek a szövetségi parancsnoki struktúra átalakításáról, a terrorizmus elleni védelmi katonai koncepcióról és a NATO reagáló erők létrehozásáról. Az okos védelem koncepciója a 2012-es, Chicagóban rendezett találkozón vetődött fel, ahol döntést hoztak például a balti légtérvédelem kialakításáról is. Fontos csúcstalálkozó volt a 2014-es walesi is, ahol készenléti akciótervet fogadtak el a résztvevők. Ennek egy része megerősítő jellegű volt, így például a légi őrjáratozás a balti államok felett, amelyben Magyarország is aktív szerepet vállalt. Az adaptációs intézkedések része volt az NFIU szervezetek létrehozása a NATO keleti határán, amelyhez hazánk Szlovákiával együtt a második hullámban csatlakozott. A Székesfehérváron működő szervezet a katonai szövetség térben és időben előretolt vezetési eleme, amely valós műveleti képességgel rendelkezik és egyfajta katalizátora a nemzeti képességek fejlesztésének. Feladata hazánk logisztikai hálózatának, így szállítási útvonalainak és támogató infrastruktúrájának a feltérképezése annak érdekében, hogy adott esetben lehetővé váljon a NATO erők gyors beérkezése Magyarország területére. A magyar NFIU-ban jelenleg 43-an szolgálnak, többségük magyar katonatiszt. Kérdésre válaszolva Topor István parancsnok elmondta, hogy a katonai szervezet működésében nincs ellentét a nemzeti és szövetségi érdekek között.

A védelmi igazgatás rendszeréről szólt előadásában Bozsákovics László alezredes. A Heves Megyei Védelmi Bizottság titkára elmondta, hogy a helyi, a megyei és a központi bizottságok munkájában civilek és katonák vegyesen vesznek részt. A két oldal között a kapcsolatot a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Igazgatási Főosztálya koordinálja.  A szakember szólt a Honvédelmi Igazgatási Koordinációs Tárcaközi Munkacsoport (HIKOM) munkájáról is, amelynek a vezetőjét a honvédelmi miniszter jelöli ki. A csoport tagjai között van az országos rendőrfőkapitány, a TEK főigazgatója, az Információs Hivatal vezetője és a katasztrófavédelmi szervezet parancsnoka is.  Elhangzott, hogy a területi védelmi igazgatásnak is fontos feladatai a Befogadó Nemzeti Támogatás (BNT) kapcsán, mint például műveleti és tervezési tevékenységek, valamint a végrehajtással kapcsolatos tervek és jegyzékek kidolgozása.

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: HHK UNI-NKE NATO MAGLITE