Félúton a siker felé…

Családias hangulatú esemény zajlott a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Bolyai teremében, ahol a Katonai Műszaki Doktori Iskola végzős hallgatói azért gyűltek össze, hogy három év tanulás és kutatás után elbúcsúzzanak az iskolától, és átvegyék a doktori képzésüket lezáró, tanulmányi és kutatási kreditpontjaikat tartalmazó abszolutóriumot.

A még képzésben lévő hallgatók képviselői ünnepélyes hangulatot teremtettek annak alkalmából, hogy diáktársaik a tanulmányaikat befejezve, a tudományos fokozatszerzés felkészülési szakaszába léptek.

A doktori iskola vezetője Prof. Dr. Kende György üdvözölte a hallgatókat és a témavezetőiket, valamint a megjelent kutatási terület vezetőket. Kifejtette, hogy a jelenlévő hallgatóknak komoly teljesítményt kellett nyújtaniuk, hogy az iskola Képzési tervében megfogalmazott követelmények mindegyikét teljesíteni tudják, és arról biztosította a jelenlévőket, hogy erre a végzettségre mindig büszkék lehetnek, és már most elfoglalhatják a helyüket a tudomány világában. Rámutatott azonban arra is, hogy a bizonyítvány megszerzése még csak az út fele, és sok feladat vár rájuk az elkövetkező években ahhoz, hogy megszerezzék ebben a tudományágban a tudományos fokozatukat. Arra biztatta a hallgatókat, hogy ne veszítsenek a lendületből, hanem folytassák a kutatásaikat és írjanak értékes és tartalmas doktori értekezéseket.

A nappali tagozatos doktoranduszok Endrődi Sándor, A tudós c. versével emlékeztették végzős társaikat arra, hogy a további életükben és a kutatásaik során maradjon meg bennük a tudomány iránti alázat.

Prof. Dr. Haig Zsolt iskolavezető-helyettes tolmácsolta a hallgatóknak és a témavezetőiknek az iskolavezetés és a Doktori Iskola Tanács tagjainak gratulációját, és kifejtette abbéli reményét, hogy a végzettek nem állnak meg félúton, hanem ugyanazzal a lelkesedéssel folytatják kutatómunkájukat, mint ahogy eddigi tanulmányaikat végezték. Felhívta a figyelmet arra, hogy az abszolutórium megszerzése a tudományos fokozat megszerzésének egy fontos állomása, de a végső cél eléréséhez még komoly erőfeszítéseket kell tenni. Azt tanácsolta, hogy az értekezés elkészítését ne halogassák, mert a képzés során megszerzett ismereteiket, ill. eddigi kutatási eredményeiket a mostani aktualitásukban tudják felhasználni. Kérte, hogy ne felejtsék el az iskolájukat és tudományos munkájukat úgy műveljék, hogy mindig büszkék lehessenek rájuk oktatóik, témavezetőik.

Az iskola tudományos titkára, Dr. habil. Hornyacsek Júlia híres emberek gondolataival emlékezett vissza a hallgatók iskolai életének főbb mérföldköveire, így a kezdeti lendületre, majd a csüggedésre, aztán újra a szorgalmas munkára. Fontos állomásnak tartotta, amikor a doktoranduszok a tanulmányaik során ráeszméltek Kemény Zsigmond szavaira, miszerint „kitűnővé egy szerencsés perc által is válhatunk, hasznos emberré a fáradságos évek tesznek”, és mégsem csüggedtek, hanem nagy szorgalommal járták a kijelölt utat.

Abszolutóriumot kapott:

Név

Témavezető

Csanádi Győző

Prof. Dr. Munk Sándor

Cséplő Zoltán

Dr. Vass Gyula, Dr. Kátai-Urbán Lajos

Csősz László

Dr. Dobor József

Engler Ádám

Dr. Szászi Gábor

Érces Gergő

Dr. Bérczi László

Fehér Krisztina

Dr. Óvári Gyula

Györök László

Dr. Kovács Ferenc

Hadobács Katalin

Dr. Bottyán Zsolt

Horváth Péter

Dr. habil. Restás Ágoston

Kaluzsa Anikó

Dr. Kuti Rajmund, Dr. Berek Tamás

Király Lajos

Dr. habil. Restás Ágoston

Lain Tamás Ferenc

Dr. Horváth Attila

Major Gábor

Dr. Resperger István, Dr. Palik Mátyás

Manga László

Prof. em. Dr. Solymosi József, Dr. Kátai-Urbán Lajos

Megyeri Lajos

Dr. Farkas Tibor

Nováky Mónika

Dr. habil. Endrődi István

Plébán János Kristóf

Dr. habil. Endrődi István

Rácz Sándor

Dr. Pántya Péter

Ronyecz Lilla

Dr. Bognár Balázs, Dr. Kátai-Urbán Lajos

Somosi Vilmos

Dr. Palik Mátyás

Szabó Balázs

Dr. Kovács Ferenc

Tóth Tibor

Dr. Endrődi István

Végvári Zsolt

Dr. Turcsányi Károly

Az iskolavezetés a témavezetőknek is gratulált. Útravalóul a résztvevők a meghitt délután emlékét és Radnóti Miklós gondolatait vihették magukkal:

Ember vigyázz, figyeld meg jól világod:

ez volt a múlt, emez a vad jelen,-

hordozd szívedben. Éld e rossz világot

és mindig tudd, hogy mit kell tenned érte,

hogy más legyen.”

 

Dr. habil. Hornyacsek Júlia alezredes tudományos titkár.


Címkék: Főoldali hír 2018