Austerlitz Napja

Mint már sok éve, idén is megrendezésre került a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Hadtörténelem, Filozófia és Kultúrtörténet tanszék szervezésében az éves csehországi csatatérbejárás. Az austerlitzi tanulmányút célja, hogy az egyetemi hallgatók különböző híres csatatereket látogassanak, és a Hadtörténelem tanszék szakértőitől tanulhassanak az egyes meghatározó összecsapásokról, a háborúkról, mindezt a tanóráknál szemléletesebb formában, sokkal átfogóbb ismeretet kapva a témáról. A csatatérbejárások során rendszeresen látogatjuk a magyar vonatkozású emlékhelyeket, ahol a méltó megemlékezések, és koszorúzások csak tovább emelik a program fényét.

A tanulmányút ugyanakkor lehetőséget nyújt a helyi kultúra megismerésére és az oktatási célok mellett jut idő a pihenésre is. A kirándulás kiváló alkalom volt a tanárokkal való személyesebb hangvételű, mentori jellegű beszélgetésekre, ami segíthet mélyebben bele látni az egyetem utáni pályánk lehetőségeibe és buktatóiba. Röviden összefoglalva: kitűnő program a történelemi érdeklődésű hallgatók számára.

A tanulmányi út 2018. 11. 29.-én kezdődött, reggel 7:00-kor indult el a busz a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campusról. Az út elég hosszú volt, mivel Königgrätzbe (cseh nevén Hradec Kralove) utaztunk, ami 500 kilométer távolságra fekszik Budapesttől. A buszút viszont teljesen jó alkalom volt, hogy a különböző karok és szakok (HHK, NETK, ÁKK, HDI) kis társaságai ismerkedni kezdjenek, ezzel is spontán módon erősebbé téve a szervezeti egységek közti kapcsolatokat. A csatatérhez érve tartottunk egy rövid megállót, hogy mécsesgyújtással emlékezzünk meg a Königgrätznél elesett katonákra, a csata egyik legvéresebb helyszínén, a swiepi erdőben. Miután megérkeztünk és elfoglaltuk a szállásokat, a város főterén egy rövid előadást hallgattunk meg, a város jelentős történelmi múltjáról: a 13. századtól szabad királyi város, és a középkorban fontos kereskedelmi és kulturális központ, valamint itt temették el Hunyadi János egykori nagy ellenfelét a huszita Jan Zizkát. Itt helyezkedik el a Szentlélek székesegyház, és a 17. században alapították a Hradeci püspökséget is. Az érdekes előadás után lehetőségünk nyílt kisebb csapatokban felfedezni a várost, megcsodálni a régi épületeket, és a helyi sörkultúrát is megismerni.

Másnap, pénteken reggel 9-kor megindultunk a königgrätzi csatatérre, de előtte lehetőségünk nyílt megtekinteni egy, a csatához kapcsolódó múzeumot, ahol Németh Balázs tanár úr előadása tette színesebbé a tárlatvezetést. Itt megtekinthettük az egyenruhákat, a fegyverzetet, a csapatnemek eltérő felszereléseit, megtudhattuk, hogy az 1866-os háborúban már elkülönült műszaki csapatok is voltak, megnéztük a különböző lövedéktípusokat és elkezdtük megérteni a császáriak vereségének harcászati és hadászati miértjeit.