NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

International Cadet Week 2018

 

A University of North Georgia idén újra megtartotta a Nemzetközi Kadét Hetet, melyre 13 ország tisztjelöltjei kaptak meghívást. Idén nekem adatott meg az a lehetőség, hogy Magyarországot és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, azon belül is a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Katonai Vezetőképző Intézet, Műveleti Támogató Tanszék, Felderítő szakcsoportját képviselhettem multinacionális környezetben.

A rendezvény november 8-tól 17-ig tartott. Minden évben más a témája a hétnek, amely idén a privát katonai és biztonsági cégek (PMSC) hatása a nemzetközi biztonságra és külpolitikára címmel került meghirdetésre.

Az első nap a hosszú és kimerítő utazás után este alkalmunk volt megismerni egymást és az amerikai kadétokat, így már első este megtapasztaltam a „southern hospitality-t” vagyis a déliek vendégszeretetét, mely jelenség végigkísérte a kint töltött napjaimat.

A második nap egyből reggeli testneveléssel kezdtünk, hiszen a sport ott is fontos szerepet játszik a hallgatók életében. A továbbiakban az egyetem vezetése köszöntött minket és előadásokat hallhattunk az ott folyó képzésről, melyet később az amerikai hallgatókkal megvitattam, hogy a képzésüket minél jobban megismerhessem és összevessem az itthoni körülményekkel. Még a délelőtt folyamán meglátogattuk az egyetem lövész szakosztályát, ahol olimpiai légpuskákkal tesztelhettük célzási képességeinket. Délután a Veterán napi ünnepségen vettünk részt, mely nap számukra kiemelt jelentőséggel bír.

A harmadik nap, szombaton az egyetem egy közeli gyakorlóterét látogattuk meg, Pine Valley-t. Itt csoportösszekovácsoló tréningen vettünk részt, ahol egy akadálypályán több elemet közösen kellett leküzdeni. A délutánt se töltöttük tétlenül, ellátogattunk a gyönyörű Amicalola vízeséshez és a mellette található Appalachian túraösvény egyik központjához, a táj és a természet, amivel ott találkoztam örök emlék marad.

Vasárnap se pihentünk, az idő szűke miatt minden nap be voltunk táblázva. Vasárnap Atlanta város megismerése volt a program, először meglátogattuk a World of Coke Museumot, mely rendkívül szórakoztató volt, sikerült több kontinens Coca Cola termékét kipróbálnom és megismerni a cég történelmét. A délután folyamán lehetőséget kaptunk még jobban megismerni az amerikai kultúrát, eltöltöttünk pár órát a Mall of Georgia - ban, Atlanta egyik legnagyobb plázájában.

A hétfői napot úgy töltöttem, mint egy amerikai kadét, reggeli testnevelés, reggeli, aztán irány a tanterem. Egy igen érdekes órára volt szerencsém beülni, ahol az Army (Hadsereg) egy altisztje tartotta az előadást és olyan témákról esett szó, mellyel más fórumokon nem találkozik az ember.

A kedd délelőttöt is még az amerikai kadét napirendje szerint töltöttem, de a délutánt az egyetem saját ereszkedő pályáján folytattuk. Itthonról már ismert technikákat eleveníthettem fel újra, de sikerült megismerkednem a columbo technikával, amelyet csak páran, a bátrabbak próbáltunk ki. Kedd este egy vacsorával megnyitottuk a konferenciát.

Szerdán megkezdődött a kétnapos konferencia első napja, érdekes előadásokat hallgattunk meg, rengeteg vendég előadó érkezett erre a két napra, Johan Rath, volt professzionális contractor, Eric Prince, az egykori Black Water vezetője és még sokan mások.

Pénteken meglátogattuk Fort Benninget, ahol kipróbálhattuk a szimulációs rendszereiket, majd egy Ranger bemutatót tekintettünk meg, mely impresszív, látványos és szórakoztató volt egyben. Meglátogattuk az ejtőernyős katonák emlékhelyét, majd az amerikai hadsereg lövész múzeumát, ami az amerikai polgárháborútól kezdve napjaink aszimmetrikus környezetéig bemutatja hogyan harcolt és harcol az amerikai katona, milyen felszereléssel és miért.

Összességében a kint töltött 10 napom kiváló lehetőség volt, hogy megismerjek egy másik kultúrát, tisztképzést. Sőt nem egyet, hanem 13-at, az amerikait, az új-zélandit, az olaszt, a dél-afrikait, a brazilt, az argentint, a lengyelt, a csehet, a litvánt, a románt, a grúzt, a japánt és a tajvanit. Új barátságok születtek e 10 nap alatt és remélem még lesz alkalmam találkozni ezekkel az emberekkel, rengeteg új tapasztalattal gazdagodtam, nemcsak ismeretségeket kötöttem, de magamat is jobban megismertem.

 

Varga Balázs honvéd tisztjelölt


Címkék: Főoldali hír 2018