NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Újra megnyitotta kapuit az NKE

„Azok jelentkezését várjuk, akik a szűken vett egyéni érdeken túl a közösséget is tudják szolgálni”- fogalmazott Koltay András, az egyetem rektora, az intézmény központi nyílt napján. A Ludovika Campuson tartott szombati rendezvényen mintegy ezer középiskolás diák vett részt.  

„A magyar államért dolgozni vonzó életpálya és szakmai kihívás is egyben”- mondta köszöntőjében Koltay András, aki szerint az állam az emberi együttműködés keretét jelenti, mely nélkül egy közösség sem képes megmaradni. A rektor szólt az NKE előtt álló fejlesztésekről is, amelyeknél fontos cél a tudományos minőség emelése. Szerinte az intézmény Magyarország legszebb és legimpozánsabb egyetemi campusával és páratlan adottsággal rendelkezik. „Azt kívánom, őrizzék meg szívükben az egyetemet”- fogalmazott Koltay András.

A rektori köszöntőt követően a karok és az egyetemi hallgatói önkormányzat vezetői tartottak rövid tájékoztatót. Az Államtudományi és Közigazgatási Kar (ÁKK) nevében Téglási András köszöntötte a felvételizőket. „Egy komoly döntés miatt jöttünk ma össze”- hívta fel a figyelmet a kar oktatási dékánhelyettese. Véleménye szerint ez a döntés a felvételizők számára nemcsak az elkövetkezendő éveiket, hanem egész életpályájuk alakulását is meghatározza. „Az ÁKK a kormányzati közigazgatási pályára készít fel”- hangsúlyozta. Mint mondta, a kar az alap- és mesterfokú képzések mellett több mint százezer köztisztviselő továbbképzéséért is felel. „Akik ide jelentkeznek, ennek a szellemi közösségnek lesznek a tagjai”- emelte ki.

„Minket a világ érdekel”- hangsúlyozta Koller Boglárka. A Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar (NETK) dékánja szerint világméretű változásoknak lehetünk a tanúi, melyek kezelésére tanítja meg hallgatóit a kar. „Az itt megszerzett tudás nem öncélú”- emlékeztette az érdeklődőket. A NETK utánpótlást biztosít a diplomáciában, illetve a hazai közigazgatás külügyi érintettségű területein. „Hisszük, hogy a széles látókörrel rendelkező szakemberek képzésével hazánkat szolgáljuk”- mondta a NETK dékánja. Koller Boglárka kitért arra is, hogy a szakemberképzés során az egyéni ambíciók kibontakoztatására törekednek.

„Ha valaki szeretne idejönni, az kevés. Akarjon ide jönni”- hangsúlyozta Ruzsonyi Péter. A Rendészettudományi Kar (RTK) dékánja szerint a hozzájuk jelentkezők hivatást is választanak maguknak, ezért a felvételi követelményrendszer is magas szintű. Az RTK követelményeket támaszt, de jogosultságot is ad, hiszen a végzettek tiszti rendfokozat birtokában képesek lesznek vezetőként is helyt állni. „Ez nagy felelősség, amelyre felkészítjük a hallgatóinkat”- jegyezte meg.

Pohl Árpád szerint a Magyar Honvédség nagyon jelentős fejlődésen megy keresztül a következő időszakban. „A Zrínyi 2026 honvédelmi- és haderő-fejlesztési program eredményeként a térség legkorszerűbb és legütőképesebb haderejével fogunk rendelkezni”- mondta a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja, aki hozzátette, hogy a fejlesztési program középpontjában a katona áll. „Kiművelt emberekre, a hazájuk iránt elkötelezett, szolgálni képes fiatalokra van szükségünk”- hangsúlyozta.

„Mi is az államot szolgáljuk”- hívta fel a figyelmet a Víztudományi Kar VTK) dékánja. Bíró Tibor kiemelte: olyan felvételizőknek ajánlja a kar képzéseit, akiket érdekel a vízgazdálkodás, a természet, és akik szeretnének maradandót alkotni. „Akik a mi képzéseinket választják, elhivatottságot éreznek az állampolgárok megvédésére az árvizekkel szemben”- emelte ki példaként. Mint mondta, az egészséges ivóvízellátás és a szennyvízkezelés is egyre nagyobb kihívást jelent a világban, így hazánkban is. A VTK a problémák megoldására képes vízügyi szakemberek képzését végzi.

Cziczás Péter, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) elnöke saját emlékeit, tapasztalatait felidézve bíztatta a felvételizőket az intézmény képzéseinek megismerésére, a hallgatókkal való kapcsolatfelvételre.„Én személy szerint is nagyon sok mindent köszönhetek az egyetemnek”- fogalmazott. Mint mondta, rengeteg élménnyel és szakmai tapasztalattal gazdagodhatnak itt a leendő hallgatók, akiket kiváló sportolási lehetőségek és egyedülálló közösség vár. „Mi mind egy csapat vagyunk”- tette hozzá az EHÖK elnöke.

A központi megnyitót követően az egyes karok, valamint a Katasztrófavédelmi Intézet képzéseiről részletesebb információkat is kaphattak az érdeklődők. A Ludovika Arénában intézkedéstaktikai bemutatóra került sor, valamint a rendészeti alkalmassági vizsgával is megismerkedhettek az érdeklődők. A Lövészklubban az NKE SE lövész szakosztálya tartott fegyverbemutatót és légfegyverlövészetet. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium is részt vett az egyetemi nyílt napon, ahol szakemberei olyan témákban tartottak előadásokat, mint például a stresszkezelés, vagy a virtuális világban való tudatos jelenlét. A nyílt napon az érdeklődők megismerkedhettek a Ludovika Campus épületeivel, létesítményeivel is.

A témáról bővebben a Bonum Publicum februári számában olvashatnak.

 

Szöveg: Fecser Zsuzsanna

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: UNI-NKE nyílt nap