NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Biztonságpiac 2019

„A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendészeti képzései közül a biztonság szakirány nagyon sokat fejlődött az elmúlt években és egyfajta sikertörténetnek is nevezhető”- hangzott el az intézményben már második alkalommal megrendezett Biztonságpiac című konferencián és kiállításon. A szakmai rendezvényen a belügyi és a honvédelmi tárca, a rendőrség, a katasztrófavédelem, valamint a magánbiztonsági ágazat vezetői és döntéshozói elemezték hazánk biztonságának aktuális helyzetét és a legfontosabb szakmai trendeket.

A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége, a Magyar Rendészettudományi Társaság és a Biztonságpiac Kft. által szervezett eseményen Szabó István, a honvédelmi tárca államtitkára köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy az elmúlt években nagy változások történtek a világban, különösen a biztonságpolitika területén. Az új, megoldandó kihívások között említette az ukrán válságot, a nyugat-balkáni instabilitást, a terrorizmus erősödését és az illegális migrációt. „Emellett a technológiai változások is egyre jelentősebben befolyásolják a biztonságot. Gondoljunk csak arra, hogy a kibertérben akár egy nap alatt is több száz támadás érhet egy országot”- fogalmazott Szabó István. A honvédelmi ügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a biztonság egyik legfontosabb záloga az erős Magyar Honvédség, amelyben jól felszerelt, kiképzett, motivált katonákra és az őket támogató hátországra van szükség. Elhangzott, hogy a lehető legnagyobb mértékben kell csökkenteni a honvédség és a rendvédelmi szervek külföldi beszállítóktól való függőségét. Ennek egyik jó példája a kiskunfélegyházi fegyvergyár, ahol cseh licenc alapján gyártanak fegyvereket a honvédelmi és a rendvédelmi szerveknek. Szabó István úgy látja, hogy valamennyi, a védelmi iparban érintett szereplő együttműködésére van szükség a jövőben is. Az államtitkár szólt a felsőoktatás és a kutatói szféra kiemelkedő szerepéről, amelyet jelez, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen jól működő magánbiztonsági képzés folyik és az intézmény már második alkalommal ad otthont a biztonságpiac konferenciának.

Koltay András köszöntőjében arról szólt, hogy az egyetem honvédelmi és rendészeti képzései ugyan monopolhelyzetben vannak a felsőoktatásban, de az igények szerint ezeket is folyamatosan modernizálni, bővíteni kell. „A nálunk végzett hallgatók a magyar állam fennmaradásának és működtetésének fontos pillérei”- hangsúlyozta az egyetem rektora. Elhangzott, hogy a 21. században új biztonsági kockázatokkal kell szembenézni, amelyekkel kapcsolatban egyre nagyobb szerep hárul a magánbiztonsági szektorra, amelynek térnyerése nemzetközi tendencia. „A kormányok rájöttek arra, hogy a rendészeti monopólium szigorú fenntartása mellett bizonyos feladatok, különösen egyes háttértevékenységek privatizálhatók és kiszervezhetők, amellyel egyáltalán nem csökken a szolgálatatások színvonala”- tette hozzá Koltay András. A rektor szerint érdemes minél nagyobb hangsúlyt fektetni a magánbiztonsági és önkormányzati rendészeti kutatásokra, és az egyetemi képzésben való megjelenítésükre. „Egyedülálló az, hogy az elmúlt években az állam és a magánbiztonsági szektor közös felelősségvállalása eredményeként sikeres együttműködés alakult ki a Rendészettudományi Kar biztonsági szakirányának a támogatására”- fogalmazott az egyetemi vezető.

Kincses Ildikó rendőr dandártábornok beszédében a magánbiztonsági szektor elmúlt három évtizedes fejlődésére tekintett vissza. A Belügyminisztérium képviseletében elmondta, hogy jelenleg mintegy 87 ezer személy- és vagyonőrt, valamint több mint 6600 magánbiztonsági vállalkozást tartanak nyilván az országban. „A rend és a biztonság közös társadalmi érdek, amely iránt egyre nagyobb a kereslet. Örömteli, hogy egyre növekszik a biztonsági szakma iránti igény”- fogalmazott Kincses Ildikó.

A konferencián több témában is tartottak kerekasztal-beszélgetést. A Christián László ezredes, tanszékvezető által moderált szekcióban a magánbiztonsági tevékenységek állami szektorban való megjelenését elemezték a résztvevők. Az RTK magánbiztonsági és önkormányzati rendészeti tanszék vezetője elmondta, hogy idén lesz hat éves a tanszékük, amely számos együttműködést alakított ki a magánbiztonsági piac szereplőivel. „Az egymás tevékenységét kiegészítő, támogató, tehermentesítő, költséghatékony és innovatív szakmai megoldásoké a jövő”- fogalmazott Christián László.

Boda József nyugállományú nemzetbiztonsági vezérőrnagy a nemzetbiztonsági szolgálatok és a magánbiztonsági cégek közötti egyre szorosabb együttműködésre hívta fel a figyelmet. Az RTK volt dékánja külön kiemelte a magánbiztonsági és önkormányzati rendészeti tanszék kiváló színvonalú munkáját, aminek az eredményeképpen a biztonság szakirány nagyon sikeres képzéssé vált az elmúlt években. Szólt arról is, hogy nagy eredményként könyvelhető el a rendészeti alapképzések időtartamának négy évesre növelése, valamint a mesterképzések beindítása. „Utóbbit tervezik a biztonsági szakirányon is”- tette hozzá.

A kerekasztal-beszélgetésen szó volt a többi között a katasztrófavédelem valamint a büntetés-végrehajtási ágazat és a magánbiztonsági szektor együttműködéséről is. A szakemberek emellett a hadi- és védelmi ipar jövőjéről, valamint az adatvédelemről és információbiztonságról is tanácskoztak.

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes