Együtt erős a NATO

„A jövő már ma itt van, ezért felkészültnek kell lennünk” – mondta el a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában Jörg Vollmer, a német hadsereg főparancsnoka. A Német Szövetségi Véderő altábornagya a 21. század legfontosabb kihívásairól, valamint a német-magyar kapcsolatokról a NATO és az Európai Unió vonatkozásában tartott előadást az intézményben. Véleménye szerint azért hatékony a német-magyar együttműködés, mert közös értékeket képvisel a két ország.

Németország nézőpontjából három fő évfordulót emelt ki Jörg Vollmer. „A NATO létrehozásának 70., a magyar csatlakozás 20., és a berlini fal leomlásának 30. évfordulóját ünnepeljük” – sorolta, majd hozzátette, hogy mindig hálás lesz Németország a magyaroknak azért, hogy megnyitotta Ausztriával közös határát a kelet-németek előtt. Ez azért is jelentős a német történelemben, mert egy lépéssel közelebb hozta a békés forradalomban a német egyesülést. „Nem felejtjük el a gesztust, hogy a magyarok is kiálltak a döntésszabadság mellett” – fogalmazott. Elhangzott, hogy a két fél közötti barátság azóta is tart, hiszen például a katonai missziókban is remek partnernek bizonyultak az országok. Az altábornagy szerint növelni kell az együttműködést és tovább kell építeni a bizalmat.

„Napjainkban számos kihívással állunk szemben. Először is foglalkoznunk kell a terrorveszéllyel, a migrációs hullámokkal, Oroszország fenyegetésével és a Közel-Kelet régió instabilitásával, valamint a bukott államokkal” – emelte ki Jörg Vollmer. Az altábornagy hozzátette, hogy a 2014-es ukrán válság óta igen nehézzé vált a szövetség egyben tartása. 2015-ben is számos új fenyegetés jelent meg, mint például a Daesh, vagyis az Iszlám Állam térhódítása. Bár eddig is voltak terrortámadások, a párizsi és a többi országban elkövetett merényletek minőségben különböznek a korábbiaktól. Európában is megjelentek az öngyilkos merénylők, akik a céljuk elérése érdekében feláldozzák magukat. „Másik nagy probléma, hogy a saját társadalmainkból radikalizálódnak emberek, így az azonosítás rendkívül nehézzé válik” – fejtette ki. A NATO-nak alkalmazkodnia kell az új kihívásokhoz, s gyorsabbá kell tenni a reagálását is. „Tovább folytatjuk a részvételt a szövetség misszióiban, ugyanakkor nem szabad elfelejteni a keleti fenyegetést sem” – nyilatkozta az altábornagy, aki kiemelten fontosnak tartja a szövetség kohéziójának megtartását. Annak ellenére, hogy minden tagország más történelmi háttérrel, más fókuszpontokkal és perspektívákkal rendelkezik, együttesen tudunk válaszolni a kihívásokra.

Jörg Vollmer előadásában kitért a német hadsereg fejlesztésére is. „A missziók, amelyekben Németország részt vesz, sok katonát, energiát és kapacitást kívánnak. Az ezekben harcoló katonák felkészítése nem egyszerű, hiszen minden küldetés különböző felkészültséget követel” – hangsúlyozta a német hadsereg főparancsnoka.  

A Német Szövetségi Véderő altábornagya bemutatta Németország NATO-szerepvállalását, valamint kitért a német katonai kapcsolatokra is. Megjegyezte, hogy ezek az együttműködések azért is fontosak, mert összehangolt, egységes fellépéssel lehet a kihívásokat hatékonyan kezelni.

 

Szöveg: Juhász Katalin

Fotó: Szilágyi Dénes