100 éves ludovikást köszöntöttek

Száz évvel ezelőtt, 1919. június 17-én született vitéz Szepesvári Béla nyugállományú alezredes. A magyar királyi honvéd Ludovika Akadémián végzett Béla bácsit születésnapján Sári Szabolcs ezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka, dr. Pohl Árpád dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja, valamint Siposné prof. dr. Kecskeméthy Klára ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar oktatója, a Ludovika Kávézó alapító tagja köszöntötte.

Béla bácsi a Magyar Királyi Ludovika Akadémia kiképzéseire úgy emlékszik vissza, hogy „a kapott parancsot gondolkodás nélkül tökéletesen végre kellett hajtani”. Háborúban - de békeidőben is - a parancs maradéktalan teljesítése az, ami a feladat végrehajtására kényszeríti a katonát. Egy parancs vétele után nincs hezitálás, fontolgatás, kibúvókeresés. Ehhez rendkívüli fegyelem szükséges. A hivatás- és a kötelességtudat elengedhetetlen elemei a vezetővé válásnak.

Béla bácsi háborús naplóját olvasva sorozatban jelennek meg az olvasó előtt a próbatételek. Friss hadnagyként megbízzák a tiszti iskola vezetésével. Erőn felül teljesít akkor is, amikor a háború alatt rábízzák a gyorsított kiképzési módszer kidolgozását. Akadt olyan alegység, amit négy nap alatt kellett felkészítenie egy-egy éles csatára, ez alatt az idő alatt kellett tudást átadni, bizalmat kialakítani.

Vitéz Szepesvári Béla életével, tetteivel, gondolataival teljesítette az 1940. július 4-i hadnaggyá avatásakor tett esküjét, ami így hangzott: „Be fogjuk bizonyítani, hogy nemcsak hősiesen halni, hanem hősiesen élni is tudunk!”

Béla bácsi 100. születésnapja alkalmából számozott csapatérmet kapott az MH Ludovika Zászlóalj parancsnokától. Zafírdiplomáját pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dékánjától vette át.

 

Forrás: honvedelem.hu


Címkék: HHK köszöntés