170 éve áldozták életüket az aradi vértanúk

Koszorúzással, szentmisével és kegyeleti imádsággal emlékeztek az aradi vértanúkra a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A kormány 2001-ben nyilvánította október 6-át nemzeti gyásznappá.

A megemlékezések sora reggel az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán kezdődött. A Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson felállított emléktábálánál Németh Balázs hadtörténész arról beszélt, hogy az aradi vértanúk koncepciós pere után szeptember 27-én hirdették ki az ítéletet, amely a 13 főtisztre kötél általi halált szabott ki. Ilyen ítéletet akkoriban köztörvényes bűnözőkre hoztak. Közben Pesten is kivégzésre készültek: gróf Batthyány Lajos első miniszterelnök életének, 6-án este hat órakor golyó által vetett véget az önkény. A Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék tanársegéde kiemelte, hogy bár nemzeti emlékezetünk fontos napja nemzeti gyásznap, mégis ünnepeljük is őket, azt a tisztes katonai helytállást, amely szinte azonnal nemzeti panteonunkba emelte mindnyájukat. A beszéd után Pohl Árpád dandártábornok, a HHK dékánja, Imre István ezredes, a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság törzsfőnöke és Sári Szabolcs ezredes, a Ludovika Zászlóalj parancsnoka helyezett el koszorút, majd az aradi vértanúk képmása előtt rótták le az utókor tiszteletét.

A megemlékezés nem sokkal dél után a Ludovika Főépületben folytatódott. A Szent László Kápolnában tartott római katolikus szentmisén Pohl Árpád dékán azt mondta: az aradi vértanúk helytállásának magasztossága egységbe kovácsolta a nemzetet. Bár a szabadságharc elbukott, az ellenség fölötti erkölcsi győzelmünk megkérdőjelezhetetlen. „ A két hadsereg között erkölcsi értelemben olyan különbség volt, mint a mennyország és a pokol között” – mutatott rá a dékán, aki hozzátette: október 6. vértanúi a legmagasztosabb katonai helytállás példái, az utódoknak pedig történelmi kötelessége szemléletüket továbbadni. A megemlékező szentmisén Berta Tibor ezredes, általános helynök felidézte: gróf Batthyány Lajos özvegye Zichy Antónia hazatérte után minden évben összehívta a tábornokok özvegyeit és szentmisét mondatott értük, ezt a hagyományt folytatják az Egyetem falai között. A helynök homíliájában arról beszélt: olyan katonákra emlékezünk, akik igaz ügy melletti küzdelmes kiállásért áldozták életüket és semmilyen cselekedetükben nem voltak hazaárulók. A szentmise végén Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök mondott kegyeleti imádságot és kért áldást a jelenlévőkre.

A szentmisén részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Szabó István honvédelmi államtitkár, Koltay András az NKE rektora, Mádl Dalma, Mádl Ferenc néhai államfő özvegye, illetve a Magyar Honvédség Parancsnoksága szervezeti egységeinek vezetői.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Főépületében és az Oktatási Központban emlékezőhelyeket alakítottak ki, ahol az egyetemi polgárok meggyújthattak egy-egy mécsest a 170 évvel ezelőtti eseményekre emlékezve.

 

Szöveg: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes