Az NKE hallgatói a Parlamenti NATO-klub ülésén

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem másodéves nemzetközi biztonság- és védelempolitikai mesterszakos hallgatói Szenes Zoltán egyetemi tanár vezetésével a védelempolitika I. tantárgy keretében részt vettek a Parlamenti NATO-klub ülésén. Az Országgyűlés Hivatala Külügyi Igazgatósága és a Magyar Atlanti Tanács szervezte rendezvényen a meghívott magyar és NATO parlamenti képviselők a decemberi NATO vezetői találkozó előtt áttekintették a 70 éves szövetség jelenlegi helyzetét, a legfontosabb feladatokat és Magyarország NATO szerepvállalását.

A jövőre 65 éves NATO Parlamenti Közgyűlés (PKGy) nem a NATO politikai döntéshozó szerve, mint az Európai Parlament az EU-ban. A PKGy feladata azon országok parlamentjeinek összefogása, amelyek szorosan együtt akarnak működni a transzatlanti szövetséggel. Fontos politikai konzultációs fórum, amely segíti a kölcsönös megértést, együttműködést, hozzájárul a parlamenti demokrácia erősítéséhez az észak-atlanti térségben és azon túl. A Közgyűlésnek a NATO-tagországok és a partner országok parlamenti képviselői a tagjai, jelenleg 52 ország képviselteti magát. A tagországokon és partner országokon a PKGy munkájában részt vesz az OSCE, az Európa Tanács és az EU parlamenti delegációja is. A közgyűlésnek társult tagja Oroszország is, de a megfigyelői státuszát az Ukrajna elleni agresszió után felfüggesztették. A közgyűlés bizottságokban (A biztonság civil dimenziói, Védelem és biztonság, Gazdaság és biztonság, Politikai biztonság, Tudomány és technológia) és albizottságokban végzi a munkáját, évente kétszer plenáris üléseken tárgyalja meg az előkészített jelentéseket és fogad el szakpolitikai javaslatokat. A PKGy valamennyi javaslatát a NATO főtitkár megválaszolja, munkáját a szövetség hasznosítja.  

Az eseményen részt vettek a NATO parlamenti képviselők: Balla Mihály, a NATO Parlamenti Közgyűlés magyar delegációjának vezetője, Németh Zsolt, a Külügyi Bizottság elnöke, Mesterházy Attila, a Költségvetési Bizottság alelnöke. Utóbbi, aki idén októberben választottak meg a PKGy alelnökének, öt közgyűlési témakört mutatott be a klub mintegy 70 fős hallgatóságának. Így beszélt a többi között a NATO Oroszországgal és Kínával való kapcsolatáról, technológiai kérdésekről, valamint a bővítés jövőjéről is.

Az előadások utáni fórumon szinte a NATO minden fontosabb feladata szóba került. Az eszmecserén a NBVP hallgatók is aktívan részt vettek. A rendezvény jól szolgálta a Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszék azon törekvését, hogy a képzés során a hallgatók gyakorlatiasan és élményszerűen tanulják a biztonságpolitika aktuális kérdéseit.


Címkék: NATO