NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Folytatódik a vallás és biztonság kutatása az NKE-n

Közel egy évtizede tart a vallás és biztonság különböző területeinek a kutatása a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán, illetve annak jogelőd intézményében. A kutatócsoport az elmúlt időszakban számos neves nyugati egyetemmel erősítette tovább a szakmai együttműködést.

A kapcsolatok elmélyítése érdekében Ujházi Lóránd a kutatás vezetője a Tisza István projekt keretében ismételten felkereste a washingtoni Georgetown jezsuita egyetemet, ahol részt vett a Berkley Center által szervezett, a Három modell a szentszéki diplomáciáról című konferencián. Emellett képviselte az NKE-t a Catholic University of Washington rendezvényén is, ahol Charles Taylor és Michael Walzer filozófusok, az igazságos háború elmélet kiemelkedő képviselői tartottak előadást. Mindkét esemény lehetőséget kínált a két katolikus intézmény vezetőségével való megbeszélésre, a kapcsolat elmélyítésére a későbbi együttműködés érdekében. Ujházi Lóránd és Petruska Ferenc a tavaly aláírt Erasmus együttműködési megállapodás keretében a Leuveni Katolikus Egyetem Teológiai és Vallástudományi karán folytattak kutatásokat novemberben. Jelenleg folyamatban van egy újabb együttműködési megállapodás kialakítása a HHK és a leuveni egyetem másik, kánonjogi kara között.

A kutatócsoport publikációs aktivitását jelzi, hogy idén –immáron másodjára - állították össze a Miniszterelnökség felkérésére a Budapest jelentést a keresztényüldözésről. Emellett Ujházi Lóránd fordításában megjelent Fernando Filoni bíboros olasznyelvű könyvének magyar fordítása is az Iraki kereszténység történetéről. 

Szöveg: Szöőr Ádám