NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Kétnapos osztrák-magyar képzési workshopot tartott az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar és Bundesheer bécsi Logisztikai Iskolája

 

A workshopra 2019. november 26-27-én került sor Bécsben a dékán, a nemzetközi dékánhelyettes, valamint a Haditechnikai Tanszék oktatói részvételével. A tudományos rendezvény szervezését nagymértékben elősegítette a két intézmény között évtizedek óta fennálló együttműködés.

A magyar delegáció előadást hallgatott meg a Rheinmetal-MAN bécsi katonai teherautó gyárában a Rheinmetal Rt. tevékenységéről, különös tekintettel a katonai járművek gyártásra. Ezt követően megtekintésre került a napi 11 darab tehergépkocsi előállítására képes 36000 m2 területű gyártócsarnok. Az üzem bejárását követően a magyar delegáció szakmai konzultációt folytatott a katonai termékek utógondozásáról, illetve a katonai tehergépkocsik gyártást követő ellenőrző tesztjeiről, valamint a Rheinmetal-MAN tehergépkocsik jövőbeni fejlesztési irányairól. Bemutatták a Future Tactical Truck Family katonai tehergépkocsi fejlesztési programot, amelynek szerves része az autonóm jármű fejlesztési irány robotizált teheremelési képességgel a jármű platóján.

A program a bécsi Logisztikai Iskola technikai intézeténél folytatódott, ahol ismertették az iskola tevékenységét, különös tekintettel a Leopard-2 harckocsi üzemeltetéséhez kötődő képzésekre. Ezt követően bemutatásra kerültek azok a szaktantermek és szimulátor berendezések, amelyek a Leopard-2 A4 típushoz kötődő szakkiképzéshez kapcsolódnak. Részletesen ismertetésre került a képzés struktúrája, a hallgatók számára szükséges előképzettségek jellege, illetve az alkalmazó katonai szervezet üzembentartást végző alegységeinek felépítése is.

A Bundesheer 1998-ban vásárolt 117 darab használt Leopard-2A4 típusú harckocsit Hollandiától. A beszerzést követően kialakították a harcjárművek üzemeltetéséhez szükséges alkatrészbázist illetve megszervezték a képzést és kialakították a javítószervezeteket is. A delegáció megtekintette az aktív rendszertablókkal összekötött szimulátorokat, illetve a járműszínben elhelyezett működőképes kiképzőtornyokat, amelyek hibajelek generálására is képesek. Az előadást részletes konzultáció zárta.

A workshop második napján az utolsó előadást a welsi Logisztikai Központ parancsnokhelyettese tartotta. Ismertetésre került az osztrák haderő Leopard-2 A4 típusú harckocsival kapcsolatos javítószervezeti háttér és annak képességei. Ezek magukba foglalják a javító műhelyeket (harckocsi motor- és az egyéb fődarab felújítás szintig) a szakanyag-raktározást és a műszaki személyzetek képzését is. Ismertették a különféle teszt berendezéseket illetve a karbantartási rendszer szintjeit, továbbá a harckocsi szállítás technikai körülményeit és a páncélhegesztési lehetőségeket.

 


Címkék: Főoldali hír 2019