NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Makovecz Program: az NKE szakkollégistái Erdélyben

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem négy karának 26 hallgatóját látta vendégül határon túli tehetséggondozó program keretében a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári, Marosvásárhelyi és Csíkszeredai Kara. A Makovecz Programban szervezett tanulmányi út során a résztvevők a szakmai programok mellett megismerkedhettek a határon túli magyarság életével, kultúrájával, gasztronómiájával, az erdélyi felsőoktatás sajátosságaival, a hallgatói lét szépségeivel is.  

A szakkollégistákból, szakkollégiumi vezetőkből és TDK-s hallgatókból álló csoportot Németh András őrnagy, egyetemi docens, az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács elnöke vezette. A Kolozsvári Kar képzési infrastruktúrájának, oktatási egységeinek és képzési profiljának megismerését követően Balog Adalbert, egyetemi tanár, a Sapientia EMTE tudományos rektorhelyettese és az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács elnöke tartott előadást a tudományos kutatás módszertanáról, tudománymetriáról, valamint publikációs és prezentációs technikákról. Ezt követően többnapos előadás-sorozat vette kezdetét, amelyen az NKE és a vendéglátó intézmény hallgatói mutatták be egymásnak tudományos kutatásaik eredményeit. A többi között olyan aktuális és érdekes témákat érintettek, mint „A Trump adminisztráció Közép-Európa politikája”, „Észak-Korea és Kína” viszonya, „A Völgyesi Patak vízgyűjtőjének hidrológiai vizsgálata”, a „XXI. századi pénzmosás”, vagy éppen „A II. világháború nyomainak terepi kutatása Heréden és környékén”. A programban szakkollégisták megismerkedhettek a Marosvásárhelyi Kar képzéseivel és a laboratóriumokban folyó gyakorlati kutatások folyamatával, eredményeivel. A vendéglátók bemutatták a kertészmérnöki szak gyakorlatorientált képzési igényeit kiszolgáló tangazdaságot, illetve az ott termesztett növények különböző laboratóriumi felhasználási módjait, majd a robotikai, mesterséges intelligencia, távközlési és anyagtudományi kutatásokat támogató szakok laborjait is megtekinthették a résztvevők. A Csíkszeredai Karon az NKE-szakkollégisták megismerkedhettek a Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium tevékenységével, és megosztották saját tapasztalataikat a vendéglátókkal. A hallgatói képviselet munkáját és a hallgatói életet Mihály Gergő HÖK elnök mutatta be. A programot a Biomérnöki Tanszék laborjaiban vezetett foglalkozás tette még színesebbé, melynek keretében Bálint Emese Éva adjunktus és Salamon Pál doktorandusz vezetésével a humán DNS kinyerésével és vizsgálatával, valamint a vércsoport megállapítás módszerével is megismerkedhettek az NKE hallgatói.

A tanulmányút Bács Béla János kalauzolásának köszönhetően a Csíki Székely Múzeum, valamint a Csíksomlyói Kegytemplom megtekintésével, és városnézéssel ért véget.


Címkék: Makovecz Program