NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Kitüntették a HHK egyetemi tanárát

A Magyar Érdemrend tisztikeresztje katonai tagozata kitüntetésben részesült Krajnc Zoltán ezredes, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának (HHK) tudományos dékánhelyettese. Az elismerést még márciusban ítélte oda Áder János köztársasági elnök, az átadás azonban a járványhelyzet miatt nemrégiben történt meg.

Az elismerést Krajnc Zoltán, ezredes, egyetemi tanár a katonai felsőoktatás területén, a magyar tisztképzés fejlesztése érdekében végzett kimagasló színvonalú munkája elismeréseként érdemelte ki. Krajnc Zoltán 1996-tól a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) Hadtudományi Doktori Iskolájának doktorandusza volt, 1998 óta pedig a ZMNE, később a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa. 2012 óta a NKE HHK Katonai Vezetőképző Intézetének főmunkatársa, és az Összhaderőnemi Műveleti Tanszék tanszékvezetője.

„A teljes honvédtiszti életpályára, annak minden elemére kell nyújtanunk képzési lehetőséget, felkészítést” – fogalmazott honlapunknak Krajnc Zoltán a tisztiképzés összetettségét hangsúlyozva. Az ezredes úgy véli, hogy azért is kihívásokkal teli ma a katonai képzés, mert egy olyan rugalmas, dinamikusan változó képzési rendszert kell tudni biztosítani, amely minden megrendelői igénynek megfelel, újabb és újabb megújulást tűzve ki ezzel mindenki elé. A hivatásos pálya bár még mindig vonzó a fiatalok számára, de mind az Egyetemnek, mind a HHK-nak továbbra is részt kell vállalniuk a tiszti pálya további népszerűsítésében is, és ennek egyik fontos eleme az online térben való jelenlét javítása. Arra a kérdésre, hogy mit taníthat a „katonaság” a mai fiataloknak Krajnc Zoltán úgy válaszolt: egyrészt fontos a „hazához, nemzethez hű” fiatalok kinevelése, másrészt pedig azon képességek elsajátítása, amelyek a nálunk végzettek képesek lesznek végrehajtani a rájuk váló feladatokat változó műveleti környezetben itthon és missziós területen egyaránt.

A koronavírus járvány és a veszélyhelyzet mindenki számára nagy kihívást jelentett, nem volt ez másként a honvédtisztjelöltekkel, valamint a katonai felsőoktatásban résztvevőkkel sem. Ennek kapcsán Krajnc Zoltán úgy fogalmazott: a „normál időszakban is erősíteni kellene a távoktatási elemeket a képzésben, azt célszerű integrálni a hagyományos tantervekbe, továbbá, a személyes kapcsolat is nagyon fontos” a hallgatók és oktatók között.

 

Szöveg: Zavodnyik Blanka

Fotó: Szilágyi Dénes