NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Az információbiztonság tudományos és gyakorlati megközelítése

„Egyensúlyba kell hozni az infokommunikációs ágazat tudományos és gyakorlati részét” – hangzott el az NKE HHK Híradó Tanszékének online rendezvényén, ahol a katonai információbiztonság aktualitásairól tanácskoztak résztvevők.

A pandémia okozta megváltozott körülményekre és az információs társadalom új típusú kihívásaira figyelmeztetett köszöntőjében Bakos László ezredes. A HDFC CIS & CIS infokommunikációs vállalat vezetőhelyettese úgy véli, hogy az elektronikai és fizikai biztonságot csak úgy lehet megteremteni, ha a védelmi kérdések élveznek prioritást a szakértők körében, azok közül is kiemelten az információbiztonság területe. Az infokommunikációs szektor hazai helyzetéről a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) egyik alapítója, Magyary Sándor számolt be, aki a több mint hetven éves vállalat munkájáról és feladatairól beszélt előadásában. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója elmondta, hogy a HTE jelentős véleményformáló szerepet tölt be a magyar infokommunikációs szakterület szabályozásában, működésében, fejlődésében, de hangsúlyozta azt is, hogy az egyesültnek fontos feladata van az utánpótlás biztosításában is, s érdekelt egy szakmailag széles látókörű és tudományos érdeklődéssel bíró generáció felnevelésében.

Szintén az oktatás, nevelés fontosságát és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem ebben vállalt szerepét emelte ki Farkas Tibor. A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar docense a Híradó Tanszék munkájáról, a képzési lehetőségekről beszélt. Amíg az alap- és mesterképzésen infokommunikációs (távközlési és információvédelmi) szakembereket képeznek, addig a posztgraduális képzés keretében a PhD fokozat megszerzéséhez szükséges ismereteket szerezhetik meg a hallgatók, ezáltal biztosítva a Magyar Honvédség számára a korszerű technikai eszközöket is magabiztosan kezelő személyi állományt – hangzott el a kerekasztal-beszélgetésen.

A nagyszabású nemzetközi konferencián egyebek mellett szó volt egy kormányzati szintű kiberbiztonsági szabályozás lehetőségéről, a biztonsági tudatosság növelésének fontosságáról, a kritikus infrastruktúrák kiberbiztonsági védelméről, valamint érdekességeket tudhattak meg a résztvevők a biometrikus azonosítás és a távoktatás infokommunikációs hátteréről is.

Szöveg: Zavodnyik Blanka