NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

A hadtudomány és a 21. század

Több mint negyven doktori hallgató elemezte a hadtudomány aktuális kérdéseit február 24-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának (HHK) Hadtudományi Doktori Iskolája és a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) Hadtudományi Osztálya által közösen szervezett online konferencián.

A hadtudomány és a 21. század című tudományos tanácskozáson öt szekcióban összesen negyvennégy előadó ismertette kutatási eredményeit a hadelmélet és -művészet, a biztonsági tanulmányok, valamint a témához kapcsolódó társadalomtudományok területén. Az ötödik szekcióban angol nyelvű előadások hangzottak el a délelőtt folyamán.

A konferenciát Csikány Tamás dandártábornok, az NKE tudományos rektorhelyettese nyitotta meg. Kiemelte, mennyire fontos, hogy minden kutatónak lehetősége legyen nyilvánosan bemutatkozni, a saját témáját ismertetni, valamint a visszajelzéseket meghallgatni és beépíteni a kutatásába. A doktori iskola éppen ezért szervezi meg 2008 óta A hadtudomány és a 21. század című konferenciát. A tudományos rektorhelyettes hozzátette: nagyon örülne, ha minél több mai előadót köszönthetne később az Egyetemen, ahol oktatóként adhatnák tovább a doktori iskolában megszerzett tudásukat. Csikány Tamás dandártábornok a megnyitó beszédében szólt arról is, hogy a tudományos kutatásról a figyelmünket elvonó fegyveres konfliktus zajlik ma Ukrajnában. A kutatók feladata e kérdésben annyi lehet, hogy reméljék, minél hamarabb és minél kevesebb véráldozattal véget ér ez a háború, majd elemezzék ki, és vonják le belőle a tanulságokat.

A konferencián szó esett a többi között a 21. század geopolitikai kihívásairól, a vallási alapú fegyveres konfliktusokról és a migráció vallási dimenziójáról. Továbbá előadás hangzott el a közös európai haderő finanszírozásának kérdéséről, a honvédség átalakulásáról, az autonóm gépekkel végrehajtott katonai műveletek etikai vonatkozásáról, de arról is, hogy milyen félelmek és elvárások élnek a tiszthelyettesi és tiszti képzésben résztvevők fejében a vezetői pozícióval kapcsolatban. A szekciókban levezető elnökként működött közre Kállai Attila alezredes és Csengeri János százados (Hadelmélet – Hadművészet I.), Tóth András százados (Hadelmélet – Hadművészet II.), Remek Éva (Biztonsági tanulmányok), Szabó I. László és Szelei Ildikó alezredes (Társadalomtudományi), valamint Siposné Kecskeméthy Klára ezredes (Idegen nyelvű).

Az eseményről részletesebben a ludovika.hu oldalon olvashatnak.

 

Szöveg: Sarnyai Tibor


Címkék: hadtudomány