NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Vendégelőadók tartottak órát a leendő pilótáknak és repülésirányítóknak

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar szolnoki kampuszán az elméleti tanórák és előadások sorát meghívott előadók gazdagították. Legutóbbi vendég előadóink Koller Kinga és Zolnai Lea főhadnagyok voltak, akik az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison repülőgép-vezető tiszti beosztást töltenek be Airbus A319 és Falcon 7X típusú repülőgépeken.

A két fiatal­ pilótahölgy közös előadása tükrözte szakmai elhivatottságukat, így nagy hatást gyakoroltak a pilóta- és repülésirányító jelölt hallgatókra, akik számára vélhetően nagy élményt jelentett, hogy találkozhattak és kötetlenül beszélgethettek olyan fiatal tisztekkel, akikkel hamarosan együtt dolgozhatnak választott hivatásukban. Az előadók beszámoltak pályájuk kezdetén folytatott tanulmányaikról, majd szemléletesen prezentálták, azokat a kihívásokat, melyeken keresztül útjuk a Magyar Honvédség legmodernebb szállító repülőgépeinek pilóta fülkéjéig vezetett. A pilótahölgyek ügyeltek hallgatóságuk figyelmének folyamatos fenntartására, előadásukat gyakorlatban szerzett tapasztalataikkal gazdagították. Elmondták például, hogy pályájuk során merre jártak a világban, miként készülnek fel egy-egy hosszú távú, akár transzatlanti repülésre. A meghívás nem titkolt célja volt hallgatóink motivációjának fenntartása, illetve számukra kötetlen, spontán beszélgetések, valamint lehetőség biztosítása olyan szakmai területek áttekintésére, amelyekkel eddig csak az iskolapadban találkozhattak.

A hallgatók az előadókhoz intézett kérdéseikben nagy érdeklődést mutattak a kötelezően teljesítendő nyelvi követelmények megismerése és elsajátítása, valamint a pilóták típusképzése és jártasságuk fenntartása irányába. A hallgatók kíváncsiak voltak mennyire eltérőek a légiforgalmi irányító szolgálat ellátásával kapcsolatos eljárások, milyen tapasztalataik vannak ezzel kapcsolatban. Az előadók ismertették az általuk üzemeltetett repülőgép típusok fedélzeti rendszereit, azok specifikációit. Az érdeklődő közönség hallhatott azokról a veszélyes időjárási jelenségről, amelyekkel repülés közben találkozhatnak, valamint megismerhették azokat a hatékony útvonal-tervezést segítő repülésmeteorológiai produktumokat, amelyek rendelkezésre állnak a felkészülés során. Információt kaptak a különböző országok légterébe történő berepüléshez szükséges diplomáciai engedélyek beszerzési folyamatáról, legyen szó akár Európán belüli vagy azon kívüli repülésekről. Izgalmas részleteket tudhattak meg különböző országok, akár kontinensek eltérő repülési kultúráiról.

Ezúton is köszönjük a főhadnagy asszonyoknak, hogy elfogadták meghívásunkat és parancsnokaiknak, hogy lehetőséget biztosítottak erre a találkozóra.

Szöveg és kép: Dr. Vas Tímea alezredes, adjunktus, mb. tanszékvezető, NKE HHK Repülésirányító és Repülő-hajózó Tanszék


Címkék: Főoldali hír 2022