NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Megemlékezés Kossuth Lajos születésének 220. évfordulója alkalmából

Kossuth Lajos születésének 220. évfordulójára, és a nevét viselő katonai tanintézményekre emlékezve tartottak koszorúzást az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campusán.

Kossuth Lajos kiemelt szerepet tölt be a magyar hadtörténelemben, nélküle nehéz lenne elképzeli a reformkort, az 1948-49-es szabadságharcot, melynek emblematikus alakja volt.

 „A forradalom és szabadságharc eseményeit szokás felfűzni Kossuth és Görgei párharcára, konfliktusára. Kettejük között azonban jóval több a kapocs, mint az ellentét. Kossuth a nagyszerű politikus, forradalmár, aki először teszi elérhetővé a politikát a legszélesebb néprétegeknek, szeret és tud beszélni minden magyarhoz. Görgei pedig a Kossuth által kiválasztott katona, aki fiatal kora ellenére is nagy tettekre képes”- kezdte beszédét Dr. Németh Balázs adjunktus, az NKE HHK Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék oktatója.

Az adjunktus kiemelte: „Görgei gyakran mondta, hogy 1848-ban Kossuth a nagy ember, ki nélkül nem történt volna semmi. Ő maga csak buborék, kit fölvetett az események árja. Ha másnak nem, higgyünk hát Görgeinek. Hiszen a politikus és a katona egyaránt volt szükséges ahhoz, hogy 1848-49 csodája megtörténjen. Kossuth szerepét vitatni nem lehet.”

A megemlékezésen részt vett és koszorút helyezett el Dr. Pohl Árpád dandártábornok, a kar dékánja, Sári Szabolcs ezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka, Szénási Istvánné, a Kossuth Szövetség elnöke és Fodor József nyá. alezredes, a Kossuth Lajos Hadtudományi Alapítvány elnöke.

Az elmúlt 60 évben több katonai intézmény és szervezet is büszkén viselte Kossuth Lajos nevét, például az ötvenöt esztendeje alapított Kossuth Lajos Katonai Főiskola, a hetvenöt éves Honvéd Kossuth Akadémia, valamint az idén 15 esztendő Kossuth Alapítvány.

Fotó és szöveg: Németh-Zsohár Agnieszka őrnagy


Címkék: Főoldali hír 2022