NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Első és harmadik hely az ötletpályázaton

Az első és a harmadik helyet hozták el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar katonai repülőműszaki, és katonai repülésirányító szakirány hallgatói a „Drón alapú szolgáltatási koncepciók” elnevezésű ötletpályázatról.

A zsűri Farkas Krisztián harmadéves honvéd tisztjelölt az „Állami drónoperátorok képzésének jövője” című pályázatát értékelte a legjobbnak, míg Szőcsényi András és Pál István Péter negyedéves honvéd tisztjelöltek „DroneMe” című projektjét az előkelő harmadik helyre választotta.

A Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Magyarországi Drón Koalíció és a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgáltató Zrt. közreműködésével kiírt pályázat döntője és díjkiosztó ünnepség a IV. Drón Summit és EXPO keretében zajlott szeptember 20-án.

A pályázati kiírás szerint a dróntechnológia segítségével olyan feladatok megoldását várta a pályázat kiírója, amelyekre korábban nem volt technológiai vagy jogszabályi lehetőség, és az ötletek létező problémákra reagáló innovatív megoldásokat és felismeréseket tartalmazzanak. Az ötleteket tudományosan kellett megalapozni, műszakilag kivitelezhetővé tenni, gazdaságilag profitálóvá alakítani, jogi határok közé szorítani, és a társadalmi elvárásokkal kapcsolatban összhangba kellett hozni.

Az első helyezést elérő Farkas Krisztián pályázatának témája a magyar pilóta nélküli állami légijármű kezelők utánpótlására fókuszált, amely szerint a pályázó a problémakört nem az állami szervezetek képzéseiben, hanem - sokkal korábban - a középfokú oktatás fejlesztésének és kiterjesztésének útján valósítaná meg.  A projekt fő célja, hogy a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek személyi állományát könnyebben és minőségibb módon lehessen felkészíteni a jövő kihívásaira.

Az üzleti és szórakoztató témakörbe tartozó „DroneMe” című projekt megalkotói elsősorban a kirándulókat, turistákat veszi célba. Egy applikáció segítségével megrendelhető drón felvételeket készít a magasból a megrendelőről, és az aktuális tartózkodási helyéről, melyet különböző verziókban feltölt az applikáció szolgáltatásába. A felvételeket onnan kiválasztva, kifizetve lehet tovább küldeni bármely családtagnak. A projekt pénzügyileg megvalósítható koncepcióját a nagyobb városokban már működő fotófülkék adták, ahol különféle csomagokból választhat a megrendelő.

Szöveg: Németh-Zsohár Agnieszka őrnagy

Fotók: Palik Mátyás ezredes

 


Címkék: Főoldali hír 2022