NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Franciaország adott otthont az idei NATO Hadijáték Konferenciának

NATO Hadijáték Konferenciát (Wargaming Initiative (WIN) 22) rendeztek 2022. október 18-19. között Párizsban, amelyen Harangi-Tóth Zoltán őrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar tanársegédje, a hadijáték módszertanának hazai kutatója és oktatója vett részt.

A NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (NATO ACT), a francia, valamint az olasz haderők által szervezett rendezvény célja az volt, hogy felhívja a tagországok figyelmét a hadijáték NATO-n belüli módszertani jelentőségére.

A konferencia a NATO ACT parancsnokának megnyitó beszédével vette kezdetét, majd plenáris előadásokhoz, kerekasztal beszélgetésekhez, térképes-dobókockás, vagy digitális hadijátékokhoz csatlakozhatott az érdeklődő. A hadijátékokban kevésbé jártas közönség a „wargaming” NATO-n belüli helyzetéről, és annak jövőbeni lehetőségeiről szóló előadásokon és beszélgetéseken, míg a témában jártasabb szakemberek a tucatnyi asztalra kirakott térképes, vagy digitális játékokban vehettek részt. A nagy érdeklődésre való tekintettel a hadijátékokon való részvételt a szervezők regisztrációhoz kötötték.

A bemutatott „wargaming” repertoárjában számos különlegességet fedezhetett fel a szakember. Megtalálható volt a francia hadsereg helységharcra optimalizált térképes játéka, a francia légierő űrhadviseléshez használt digitális oktató szimulációja, a francia haditengerészet indai-óceáni műveleteiről szóló, és az olasz zászlóalj- és dandárszintű parancsnoki hadijáték is. Kiemelt figyelem kísérte a britek arktiszi területek jövőjét tárgyaló stratégiai játékát, és az Amerikai Hadsereg Vezérkari Iskolájának (US Army War College) multi-domain központú „wargame”-jét.

Érdekességként több NATO nemzet, például a törökök és a kanadaiak is hoztak olyan egyedi témájú hadijátékokat, amelyek egy része a brit-amerikai - hobbi és a professzionális „wargaming” népszerűsítésére, és az ezeken keresztüli toborzásra létrehozott - Fight Club hálózat logója alatt futottak. A Fight Club hálózat kezdeményezéshez a tervek szerint a törökök, a csehek és az olaszok után hazánk még idén csatlakozni fog.

A rendezvény során a szakemberek és érdeklődők között számos olyan kapcsolat alakult ki, amelyek azon túl, hogy megkönnyíthetik a jövőbeni együttműködést, hozzájárulhat egy NATO professzionális „wargame” közösség létrehozásához is. A nagysikerű rendezvény folytatására jövőre Rómában kerül sor.

Szöveg: Harangi-Tóth Zoltán őrnagy, NKE HHK Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék, tanársegéd

Képek: A francia vezérkar közösségi oldala és Harangi-Tóth Zoltán őrnagy


Címkék: Főoldali hír 2022