NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Eredményt hirdettek az őszi ITDK-n

Kiemelt érdeklődés övezte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon (NKE HHK) megrendezett, hallgatókat megmozgató, őszi Intézményi Tudományos Diákköri Konferenciát (ITDK). A december első hetében lezajlott esemény hivatalos eredményhirdetésére december 14-én került sor, az NKE HHK Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus, M. Szabó Miklós altábornagy Díszteremben.

Dr. Krajnc Zoltán ezredes, a kar tudományos dékánhelyettese köszöntő beszédében szólt arról, hogy a több mint hatvanéves múlttal rendelkező tudományos diákköri tevékenység, nemcsak hosszú ideje meghatározó eleme, hanem egyfajta tehetséggondozó „vállalkozása” is a felsőoktatásnak. „Olyan hallgatókat látok magam előtt, akik képesek önállóan, egy problémát, vagy kérdést tudományos eszközökkel elemezni, ajánlásokat, eredményeket kidolgozni. Olyan hallgatókat látok magam előtt, akik már a következő tudományos kutató-oktató generáció tagjai lesznek.”  - emelte ki beszédében az ezredes. A köszöntő gondolatokat követően a kar tudományos dékánhelyettese ismertette, és átadta az öt szekció helyezettjeinek járó díjakat, majd a különdíjak átadására került sor.

Az idei őszi ITDK-ra a vártnál több pályamunka érkezett: öt tagozaton, összesen 29 pályázat kutatási eredményéről számolhattak be előadás formájában a hallgatók. Az előadások között olyan érdekes és időszerű témák is szerepeltek, mint például a gyermekkatonák alkalmazása Latin-Amerikában és Délkelet Ázsiában, a háborús nemi erőszak napjainkban, a pilóta nélküli légijárművek szerepe a repülőterek biztonságának szavatolásában, vagy Kína és az USA űrpolitikája.

Az őszi fordulóban Biztonsági Tanulmányok Tagozaton Balogh Áron, a Had-és Katonai Műszaki Tudományok Tagozaton Palásti Petra hallgató zászlós, az Interdiszciplináris Társadalomtudományok Tagozaton Sipos Ákos, a Katonai Repülés Tagozaton Szőcsény András hallgató zászlós, és a Nemzetközi Tanulmányok Tagozaton Prilenszky András László pályamunkáit értékelte a legjobbnak a zsűri.

A díjazottak, és a 2023-ban megrendezésre kerülő 36. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára továbbjutók teljes listája ITT tekinthető meg.

Szöveg és fotók: Németh-Zsohár Agnieszka őrnagy


Címkék: Főoldali hír 2022