NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Gyászhír

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Szakács Lajos nyugalmazott alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék volt tanszékvezetője méltósággal viselt hosszú betegség után 2023. január 2-án, életének 71. évében elhunyt.

Dr. Szakács Lajos 1952-ben Kapuváron született, és kis túlzással azt mondhatjuk, hogy egész életét a Magyar Honvédség kötelékében szolgálta. Felsőfokú végzettségét a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián, majd az ELTE Tanárképző Főiskolai és Bölcsészettudományi Karán szerezte. Doktori értekezését 1994-ben védte meg, kutatásai középpontjában akkoriban a Sobieski-Szeiff család lengyel-magyar vonatkozású története állt.

Katonai szolgálatát 1975-ben az MN 3950 Béri Balogh Ádám Tüzérezred 7. sorozatvető üteg elsőtisztjeként kezdte meg Kiskőrösön, majd 1978-ban már Szentendrén szolgált a Kossuth Lajos Katonai Főiskola Tábori Tüzér Tanszékén ütegparancsnok-helyettes tanárként. 1985-től a Rakéta Tüzér Tanszék állományát erősítette ütegparancsnok tanárként, majd 1997-től, mint főiskolai tanársegéd.

Hadtörténészi pályáját a KLKF Társadalomtudományi Tanszékén kezdte 1990-ben, itt hadtörténelem tanárként, majd hadtörténelmi szakcsoportvezetőként működött, immáron főiskolai adjunktusként. 1996-ban immáron alezredesként nevezték ki főiskolai docensnek.

1997-től a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Társadalomtudományi Tanszékének vezetője lett. 1998-ban vehette át egyetemi docensi kinevezését, majd 1998-tól az Intézeti Társadalomtudományi Oktatási Csoport vezetője volt.

Szeretett hívatása, és egyben hobbija volt a hadtörténelem, de érdekelte a genealógia, a csillagászat és irodalom is. Szabadidejében szívesen barkácsolt, úszott, lovagolt, vívott.

Emlékét kegyelettel megőrizzük, nyugodjon békében!


Címkék: Főoldali hír 2023