Felhívások, konferenciák

A

Hadtudományi Doktori Iskola valamint a DOSZ Hadtudományi Osztálya meghívja Önt az immár 12. éve megrendezésre kerülő

„A hadtudomány és a 21. század” c.

konferenciájára-ra

Időpont:              2020. február 26-27. 08-16 óra
Helyszín:             IMO konferencia terem, 2. emelet   

A konferencia programja

 

 

A

Hadtudományi Doktori Iskola szeretettel meghívja Önt a

Hadszíntérkutatás új eredményei c. workshop-ra

Időpont:              2019. november 14. (csütörtök) 14-16 óra
Helyszín:            „A” épület 530. terem

 

 

A

Hadtudományi Doktori Iskola szeretettel meghívja Önt a

Az éghajlatváltozás aktuális kérdései c.

workshop-ra

Időpont:              2019. november 7. (csütörtök) 14-16 óra
Helyszín:            42. épület (Zrínyi Campus)   

 

 

A

Hadtudományi Doktori Iskola szeretettel meghívja Önt a

A VÉDELEM TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KÉRDÉSEI A 21. SZÁZADBAN c.

worksop-ra

Időpont: 2019. november 7. 09.00 óra

Helyszín: 1101 Hungária krt. 9-11. IMO KONFERENCIA TEREM

Az esemény meghívója

A

Hadtudományi Doktori Iskola szeretettel meghívja Önt a

Az ÖsszhaderŐnemi hadviselés 2019’ c.

workshop-ra

Időpont: 2019. november 14. 09.00 óra

Helyszín: 1101 Hungária krt. 9-11. IMO KONFERENCIA TEREM

Az esemény meghívója

 

A Hadtudományi Doktori Iskola és a DOSZ 2019. február 27-28. között, 11. alkalommal rendezi meg a
„A HADTUDOMÁNY ÉS A 21. SZÁZAD” című konferenciát.

Meghívó

 

Elkezdődött a Stipendium Hungaricum Ösztöndíjas doktoranduszok képzése a Hadtudományi Doktori Iskolában

 

Miniszteri konzultáció

Június 22-én Dr. Benkő Tibor vezérezredes, honvédelmi miniszter konzultációra fogadta a Hadtudományi Doktori Iskola (HDI) két doktoranduszát. Mindkét diák támogatást kért a minisztertől, aki szintén volt a HDI PhD hallgatója, jelenleg pedig az NKE c. egyetemi tanára.

Kliszek Noémi másodéves doktorandusz a katonaszentek kultuszának hatásait vizsgálja a Magyar Honvédségben és a külföldi haderőkben. A szakirodalmi feldolgozás után kutatást szeretne végezni az MH-ban, amihez hivatalos engedélyre van szüksége. A miniszter javasolta a diáknak a tábori lelkészi szolgálatokkal való kapcsolatfelvételt, illetve a missziókban történt krízishelyzetek feldolgozásának tanulmányozását. Dr. Benkő Tibor ígéretet tett arra, hogy engedélyezni fogja a kutatásokat a honvédség és a HM közvetlen szervezeteknél.

Varró Virág elsőéves doktorandusz a kultúracentrikus konfliktuskezelés problémakörét vizsgálja Afganisztánban, amihez szintén HM segítségre van szüksége. A téma feldolgozását erősítené, ha lehetőséget kapna kiutazásra és személyes tapasztalatcserére a közép-ázsiai országban. A miniszter elmondta, hogy a korábbi időszakban (amikor még az MH tartományi újjáépítési csoportot működtetett Afganisztánban) a magyar katonáknak közvetlen kapcsolata volt a polgári lakossággal, azonban az új misszióban megváltoztak a feladatok, és már csak limitált tapasztalatszerzésre van lehetőség. Ettől függetlenül fontosnak tartja a közvetlen élményszerzést, amelyben a HM segíteni fogja a doktoranduszt. Javasolta még Varró 

Virágnak a szoros együttműködést az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központtal (MH CKELMK).

A miniszteri vizit egy újabb megnyilvánulása annak a pozitívan változó HM/MH szakpolitikának, hogy a tárca és a honvédség gyakorlatban is segítse a doktori felkészítést. Ma már az MH Béketámogató Kiképző Központ (MH BTKK) rendszeresen fogad külföldi doktoranduszokat az ENSZ nemzetközi katonai megfigyelői tanfolyamra (legutóbb májusban, a XXXV. IMOC felkészítésen), illetve az MH CKELMK is lehetőséget ad nemzetközi civil-katonai gyakorlaton való részvételre. E gyakorlati képzési formák elsősorban azon civil PhD diákoknak hasznos, akik a konfliktus- és válságkezelés, illetve a békefenntartás kérdéseivel foglalkoznak.

A miniszteri konzultáción részt vett Prof. Dr. Szenes Zoltán, a HDI Biztonsági tanulmányok kutatási terület vezetője,a HDI törzstagja

Akikre büszkék vagyunk

Akikre büszkék vagyunk: Luna Shamieh a Hadtudományi Doktori Iskola másodéves Stipendium Hungaricum Ösztöndíjas hallgatója, megkapta a "legjobb előadó" címet a párizsi konferencián.

Témavezetője: Prof. Dr. Szenes Zoltán

 

The Paris Winner

 

The 18th International Conference on Human Rights and Human Security took place on 20-21 June 2016. The conference aims to bring together leading academic scientists, researchers and research scholars to exchange and share their experiences and research results on all aspects of Human Rights and Human Security. The conference provided a premier interdisciplinary platform for researchers, practitioners and educators to present and discuss the most recent innovations, trends, and concerns as well as practical challenges encountered and solutions adopted in the fields of Human Rights and Human Security.

Luna Shamieh, a PhD student from the National University of Public Services/ Military Science School, associated with the Department for International Security Studies, participated in the conference. Ms. Shamieh, the Student of Prof Zoltán Szenes, presented her paper about the “Human Security Providers in fragile states under asymmetric war conditions”

The paper was published online at the International Journal of Social, Behavioral, Educational, Economic, Business and Industrial Engineering vol: 10, No 6, http://waset.org/Publications/human-security-providers-in-fragile-state-under-asymmetric-war-conditions/10004627, it was also published in the conference proceedings (available online) https://www.waset.org/downloads/books/Paris-France-Jun-20-21,--2016,-18-(6)-Part-XIII.pdf.

Ms. Shamieh has also won the best paper award and received the best paper award certificate at the end of the conference.

Tajvani Biztonsági Konferencia

A tanszék PhD hallgatója, Luna Shamieh részt vett az ázsiai politikai és nemzetközi tanulmányi egyesület (APISA), a Fejlesztési és Emberi Biztonsági Intézet (Ewha Womans Egyetem, Korea) és az Oszakai

Iskola között. Nemzetközi közpolitika. Az eseményt 2016. május 5-6-án tartották, és a kínai Tajvani Taichung-i kínai tengerentúli egyetem rendezte . A konferencia az APISA Emberi Biztonsági Programjának (HSP) része. A HSP célja az emberiség-biztonsággal kapcsolatos kérdések tudatosítása Ázsiában, és az APISA által globális partnereivel együttműködésben szervezett tudományos konferenciákból áll. További információk a www.HSC-ASIA.org weboldalon találhatók 

Luna Shamieh részt vett a konferencián, és bemutatta a "Az ellenzék hatását az emberi biztonságra" című dokumentumát, amelyet nagyon jól fogadtak. A konferencia kiadványban fog megjelenni.

Terepkutatás a Közel-Keleten

A konferencia előtt Luna Shamieh részt vett egy háromhetes helyszíni látogatáson (április 18-április 29.), hogy segítsen mérni a menekültek emberi biztonságát konfliktusos területeken. Shamieh asszony meglátogatta Dél-Törökországot a szíriai határokon, Irakban, Libanonban és Jordániában. Utazása során számos menekülttáborba látogathat a menekültek és az országon belül lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára. Ezenkívül találkozott olyan köztisztviselőkkel is, akik áttekintették a menekültekkel és konfliktuskezeléssel kapcsolatos helyi politikákat. Képes volt találkozni a különböző országokban működő különböző ENSZ-ügynökségekkel, amelyek világos képet adtak arról, hogy a humanitárius beavatkozások miként kezelik a menekültek emberi biztonságát.

Luna Shamieh, a Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékéhez tartozó Hadtudományi Iskola PhD hallgatója, és a Szenes Zoltán felügyelete alatt a katonai műveletek hatása az emberi biztonságra. Tanulmányútját támogatta az ENSZ bécsi irodája.