Hamarosan teljessé válhat a katonai repülőképzés

Hamarosan kiegészül és így teljessé válhat a katonai állami repülőképzés – mondta Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára április 23-án, a szolnoki helikopterbázison tartott sajtótájékoztatón.

Az államtitkár a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanácsadó testületének kihelyezett ülése után tartott tájékoztatón elmondta: több apropója is volt a látogatásnak, s ezek közül az egyik, hogy a magyar katonai repülőképzés nemsokára megalapításának 70. évfordulóját ünnepli. A másik pedig, hogy az egyetem fejlesztéséhez kapcsolódva hamarosan a szolnoki bázison is elindulhat a képzést szolgáló modernizáció. Mivel a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban beszerzett új helikopterek ősszel érkeznek a bázisra, ezért nagyon fontos, hogy felmérjék az igényeket, az infrastruktúra állapotát, s a fejlesztéseket ezekhez igazítsák – fűzte hozzá. 

Az államtitkár elmondta: éppen tavaly indult a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon a katonai állami repülőszak, ahol többéves kihagyás után ismét pilótákat és katonai repülésirányítókat képeznek. A két szakági képzés a közeljövőben kiegészül a repülő-műszaki képzéssel, amely szintén Szolnokra kerül, és ezzel válik teljessé a szak oktatása. „Mindezek alapján kijelenthetjük, hogy Szolnokkal továbbra is a repülésképzés fellegváraként számolunk, és ehhez igyekszünk megteremteni minden feltételt, egyrészt a képzés, másrészt a haderőfejlesztés szempontjából is” – emelte ki Szabó István.

Orbán Balázs miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára elmondta: az NKE - amely 2012-ben kezdte meg működését - egyedülálló intézmény, hiszen egységes rendszerben képzi a hallgatókat és a tiszteket. Ugyanakkor egyes képzések a Ludovika Campuson nem valósíthatók meg, ezek közé tartozik például a katonai légioktatás, amelynek egyik központja a szolnoki légibázis.  „A Miniszterelnökség mint az NKE fenntartója részéről két elvárásunk van” – szögezte le Orbán Balázs. „Az egyik, hogy az egyetem neve jelentsen egyet a minőséggel, minőségi felsőoktatási képzés jellemezze ezt a felsőoktatási intézményt, minden karon a szakma követelményeinek megfelelő, magas színvonalú képzést nyújtson az egyetem, és álljon helyt a hazai és a külföldi versenyben is. A másik elvárás, hogy a haza, a nemzet szolgálata iránt elkötelezett hallgatók tanuljanak az NKE-n, s amikor kikerülnek az intézményből, a haza szolgálatát tekintsék hivatásuknak.”

 

Forrás: honvedelem.hu

Fotó: Tischler Zoltán