NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Műszaki támogatás gyakorlat – 2019.04.23-24.

Kétnapos gyakorlattal zárult a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) negyedéves, műszaki specializáción tanuló honvéd tisztjelöltjeinek két évig tartó műszaki szakharcászati felkészítése.

A gyakorlat alapját olyan műszaki felderítési feladatok alkották, amelyek végrehajtásához nélkülözhetetlenek az elmúlt években tanult szakmai ismeretek: a geodéziai, hadiút- és hadihídépítési, műszaki zárási, átkelési, erődítési, álcázási és természetesen a vezetési ismeretek.

A reggeli eligazítást követően a hallgatók egy MI-24 típusú harci helikopterrel érkeztek meg egy számukra teljesen ismeretlen területre. A leszállóhelyről és környékéről korábban sem kaptak információt, és így kellett végrehajtaniuk a különböző tervezési feladatokat. Bakos Tamás alezredes „jóvoltából” a feladatok folyamatosan érkeztek, a délutáni-esti órákig tartott a szükséges adatok beszerzése. Szükség volt ismeretlen terület műszaki értékelésére, erdő, út, híd, objektumok, épületek részletes műszaki felderítésére. Az esti órák az adatok feldolgozásával, egy századtámpont műszaki berendezésének tervezésével és az e feladatokhoz kapcsolódó jelentések elkészítésével teltek.

A tisztjelöltek igen jól vették az akadályokat, a nehézségek ellenére éjfélig 7 teljes műszaki felderítő jelentés, két berendezési javaslat, illetve több térképes terv és műszaki rajz készült el. A kész anyagok szóbeli jelentése is megtörtént éjjel egy óráig. Így jólesett utána a pihenés.

Miután mindenki kipihente magát, hajnali 3.00 órakor újabb feladat érkezett: műszaki felderítő járőrt szervezve 7 db ismeretlen objektum műszaki felderítését kell végrehajtani. A GPS koordinátákkal megadott, nagyjából 29 km-es menet alatt éjszakai felderítéssel, rombolt épületek és egy földalatti védett objektum felderítésével kellett megbirkózniuk a tisztjelölteknek.

A gyakorlat végére jutott még egy érdekesség: szakszerű vezetéssel bejárhattak egy 30 éve elhagyott, védett, szovjet laktanyát.

Szerző: Műveleti Támogató Tanszék, Műszaki szakcsoport


Címkék: Főoldali hír 2019