NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Békefenntartói ismeretek kiképzésen vettek részt a katonai logisztikus honvéd tisztjelöltek

A hagyományoknak megfelelően idén is májusban teljesítették a Katonai logisztika alapszakos honvéd tisztjelöltek a tantervükben szereplő Békefenntartói ismeretek tantárgyat. Mint mindig, most is az MH Béketámogató Kiképző Központ biztosított helyszínt a kiképzésnek, ahol a szervezet szakállománya adott át magas szintű elméleti és gyakorlati ismereteket a “kéksisakosok” speciális világáról a 2 harmadéves és 18 másodéves honvéd tisztjelöltnek.

Igaz ugyan, hogy a kiképzés idén csak 4 napig tartott a megszokott 5 helyett, de így is sikerült az MH BTKK által minden évben kétszer megtartott három hetes ENSZ katonai megfigyelői tanfolyam alapvető elemeit átemelni a kurzus tananyagába. A kiképzés zárásaként egész napos járőrfeladatokat teljesítettek a honvéd tisztjelöltek, ahol alkalmazniuk kellett mindazon ismereteket, amelyeket az előző napok során megszereztek, és amelyek nélkül egy ENSZ katonai megfigyelő nem lenne képes elvégezni korántsem egyszerű feladatát. Ez utóbbiról a honvéd tisztjelöltek is meggyőződhettek, amikor teljesen váratlan szituációkba kerültek, amelyek megoldásához katonai szakmai tudásuk mellett legalább annyira szükség volt kognitív, szociális és kommunikációs képességeikre, valamint rátermettségükre.

A honvéd tisztjelöltek saját értékelésük szerint is nagyon hasznosnak érezték a felkészítést, amelyhez köszönjük a MH BTKK állományának az együttműködést!

Szerző és fotók: Taksás Balázs százados


Címkék: Főoldali hír 2019