NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Véget ért a XX. Euro-atlanti Nyári Egyetem

„Szolidárisak vagyunk a szövetségeseinkkel” – hangsúlyozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a magyar védelempolitika egyik sarokpontját a XX. Euro-atlanti Nyári Egyetem záróelőadásán. A szolnoki MH Béketámogató Kiképzőközpontban tartott eseményen a tárcavezető elmondta: Magyarország számára rendkívül komplex kihívást jelent a déli stratégiai irányból érkező fenyegetések kezelése, miközben az országnak figyelmet kell fordítani a keleti irányra is. „A világban számos válságot láthatunk, miközben Magyarország az egyik legbiztonságosabb hely Európában” – fogalmazott az eseményen Benkő Tibor.

Az idei nyári egyetem szakmai programjában a változó világrendből eredő hatalmi viszonyokról, az euro-atlanti térség jelentős szereplőiről, a NATO válságkezelési és területvédelmi feladatainak új egyensúlyáról, a posztigazság korszak manipulációs technikáiról és a Magyar Honvédség fejlesztéséről is szó volt.  A 70 résztvevő összesen 13 előadás, négy szeminárium és négy panelbeszélgetés során bővíthette ismereteit, és csapatversenyekkel, sportprogrammal, filmklubbal, valamint a Biztonságpolitikai Dühöngő vitájával kapcsolódhatott ki a gazdag program során.

Tálas Péter, az NKE SVKI igazgatója, a nyári egyetem vezetője a 20. évforduló alkalmából úgy fogalmazott, hogy „az Euro-atlanti Nyári Egyetem együtt nőtt fel a NATO-tagsággal, és igyekezett követni a biztonsági környezet és a NATO változásait annak érdekében, hogy elősegítse az eligazodást korunk békétlen világában.”

Az egész hetes rendezvény sikeres megvalósítását a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatósága finanszírozta, helyszínét az MH Béketámogató Kiképzőközpont biztosította, szakmai programját az NKE EJKK Stratégiai Védelmi Kutatóintézete szervezte, valamint az MH 86. Szolnok Helikopterbázis, a MH. 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár, és a Magyar Hadtudományi Társaság támogatta.

Szöveg: Csiki Varga Tamás

Fotó: Tóth Bettina, Molnár Gergő, Dévényi Veronika (honvedelem.hu)