NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

„Tradíció és modernség” – tanévnyitó az NKE-n

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem állami szférában betöltött kulcsszerepéről, a hagyományokhoz ragaszkodó, ugyanakkor 21. századi modern intézményről és a magyar közszolgálat sikerének kulcsáról is szó volt az NKE tanévnyitóján. A 2019/2020-as tanévben mintegy 1800 elsőéves kezdi meg tanulmányait. A felsőoktatásba most belépő hallgatók az ünnepségen tettek fogadalmat.

A Miniszterelnökség a fenntartója a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek, amely intézmény kulcsfontosságú a mindenkori magyar kormány és az állam számára. Itt a tudomány szabadsága mindenkor érvényesül - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a tanévnyitót megelőző sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely arról is beszélt: szeretnék, ha a közigazgatási elit, azaz a vezetők is az egyetem falai közül kerülnének ki. A miniszter hozzátette: jövő évtől egy diplomáciai akadémia is elkezdi működését az NKE-n. Koltay András rektor azt mondta: az intézmény idén új fejlődési pályára állt, elindították a Tisza István-programot, a képzéseket és tudományos tevékenységet pedig magasabb szintre akarják emelni, hogy megfelelő legyen az utánpótlás a közigazgatás, a honvédelem és a rendvédelem területén. „Egyetemünk értékrendjében világosan elkötelezett a tudományosság szigorú mércéi, a független magyar államiság, az európai kulturális hagyományok irányában” – fogalmazott a rektor a tanévnyitó ünnepségen elhangzott beszédében. Hozzátette: a tradíció mellett a modernséget is képviselni kell, a most belépett új hallgatók pedig a kezdeti építkezés munkálataiba kapcsolódnak be. „Használják ki az időt, fogadják el tőlünk a segítséget, és dolgozzunk együtt, közösen, mindannyiunk üdvére!” – ajánlott kölcsönös tiszteleten alapuló partnerséget a hallgatóknak Koltay András.

„A Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzeti intézmény, melynek elődjét sok nemzedék erőfeszítése és áldozatvállalása hozta létre” – erről a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a rendezvényen. Gulyás Gergely emlékeztetett a rendszerváltás 30. évfordulójára, amikor a köz szolgálatában lévő intézmények 40 év internacionalizmust hirdető diktatúra után ismét maradéktalanul a nemzet szolgálatába állhattak. A miniszter szólt az idei tanév legfontosabb változásáról, az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar megalakulásáról, amely a remények szerint megőrzi az eddigi erősségeket, de átfogó tudást is ad a nemzeti és európai ügyekről a 21. század leendő közigazgatási vezetőinek. A miniszter szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem sikere a magyar közszolgálat és a jó állam sikere, ennek feltétele a hallgatók elkötelezettsége és a közösségi élet minősége. A hallgatók pedig végzésük után tiszteletet és megbecsülést kapnak, a kormány számít rájuk – szögezte le Gulyás Gergely.

A tanévnyitón az elsőéves hallgatók fogadalmat tettek, amelyet Krózser Martin, az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar hallgatója mondott elő, a karokat képviselő 4 hallgató kíséretében. A fogadalomtétel után a hallgatók képviselője a fogadalom általuk aláírt példányát átadta Gulyás Gergely miniszternek. Az Egyetem Szenátusa Díszpolgári címet adományozott Janza Frigyes ny. r. vezérőrnagynak, aki az elismerést a tanévnyitón vehette át. Elhangzott, hogy Janza Frigyesnek elévülhetetlen érdemei vannak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem alapításának előkészítésében, fejlesztésében és működési feltételeinek megszilárdításában. A Belügyminisztérium képviselőjeként kezdetektől fogva tagja volt a Fenntartói Testületnek – később Tanácsadó Testületnek –, valamint több ciklusban ügyvivő szerepet is betöltött. Az ünnepség utáni fogadáson Orbán Balázs miniszterhelyettes mondott pohárköszöntőt. A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára arról beszélt: az Egyetem sikerének szükséges feltétele, azaz az infrastrukturális és fenntartói feltételek rendelkezésre állnak, a Ludovika projekt teljes sikeréhez azonban, elégséges feltételként a mi magunk hite kell!

A tanévnyitó ünnepséget teljes egészében is megtekinthetik az alábbi linken:

 

Szöveg: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes

Videó: Halápi Katinka, Szabó József


Címkék: tanévnyitó 2019