NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Harci ösvényen

A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar szolnoki kampuszán tanuló, harmad-negyed évfolyamos, repülésirányító és repülő műszaki hallgatóknak nyílt lehetőségük arra, hogy az MH 86. Szolnok Helikopterbázison lévő harci ösvényt teljesítsék. Az ösvény eredeti rendeltetése a könnyűlövész, a felderítő és a különleges kiképzést végrehajtó katonák felkészítése a különböző harchelyzetekre.

Az ösvény akadályainak sikeres leküzdése magasfokú erő-állóképességet és koncentrációt igényel a résztvevőktől, hiszen a helytelen mozdulatok könnyen sérüléshez vezethetnek. Ezt elkerülendő, a délutáni foglalkozás alapos bemelegítéssel és a szigorú biztonsági rendszabályok ismertetésével kezdődött. Ezután az akadályokat egyenként mutatták be a foglalkozásvezetők, így mindenki rögzíthette magában a végrehajtás helyes módját. A bemutatás végére kellő adrenalinszintet szerezve kezdhettük meg a pálya leküzdését, amely alatt végig egészségügyi biztosítást és technikai segítséget kaptunk.

Ezután lehetőségünk nyílt arra, hogy még egyszer teljesíthessük a nehezebbnek bizonyuló akadályokat, illetve időmérés keretében „küzdjük le” az egész pályát. Volt rá jelentkező J. A foglalkozás végéhez érve, kellően elfáradva beszéltük meg és értékeltük a végrehajtást.

Úgy gondolom, hogy ez a délután elérte célját. Növelte bennünk az érdeklődést a harci ösvény és a hozzá hasonló akadálypályák, versenyek iránt. A foglalkozás magas szakmai színvonalú végrehajtásához jelentős segítséget kaptunk az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár állományába tartozó szakemberektől, Orosz István törzsőrmester és Király Zsolt zászlós uraktól, amit ezúton is köszönünk!

 

Készítette: Kovács Kamilla htj.
2019. október 11.


Címkék: Főoldali hír 2019