NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

A Kiberbiztonság nem gyerekjáték - Lego okosváros a Hacktivity konferencián


"Scadafalva egy kedves, szerethető, innovatív 21. századi, haladó szellemiségű város. A szennyvíztisztításban, a strand fertőtlenítésében, az áramellátás biztosításában, a közvilágítás vezérlésében, az atomerőmű felügyeletében szorgoskodó ipari vezérlők segítik a közművek működését, és az automatizált folyamatok nagyban könnyítik a város polgárainak mindennapi életét.

A felhőtlen béke, és gazdasági fejlődés korában a rendszerek biztonságát eddig még senki sem vizsgálta. Azonban a nagyfokú automatizáltság magában hordozza annak veszélyeit is, és egy rosszindulatú kibertámadás hatásai ma már átnyúlnak a fizikai térbe is. Így hát fehérkalapos hackereket kérnek fel a rendszerek biztonságának felmérésére, és a hiányosságok befoltozására!"

A Hacktivity konferencián a kiberbiztonság elmélete mellett a szervezők lehetőséget biztosítanak az informatikai biztonság területén jártas szakértőknek, hogy tudásukat próbára tegyék technikai kihívásokkal, valósághű környezetben ( a kihívások játékos megoldása szórakoztató, és a tanulás mellett további előnye, hogy mindez legális keretek között végezhető)!

 

A játékos tanulás egy olyan módszer, amelyet a 21.századi felsőoktatási intézményeknek be kell építeniük a képzési programjukba annak érdekében, hogy a hallgatók érdeklődését felkeltsék, és az ismeretek bevésődését elősegítsék. Az idei konferencián a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Informatikai Tanszéke a Black Cell Kft-vel (https://blackcell.hu/) közösen lepte meg az érdeklődőket egy kiber-fizikai játszótérrel, melynek alapját egy Lego terepasztal képezte. Az ipari vezérlők mellett nyílt forráskódú légtérfelügyeleti rendszerek, és számítógép vezérlésű (játék)rakétavetők színesítették a játékot.

 

A két napos konferencián neves hazai és nemzetközi előadók mutatták be aktuális kutatási eredményeiket, a résztvevők workshopokon ismerkedhettek meg egy-egy aktuális eszközzel, módszerrel. A számos téma és szerteágazó programlehetőség mindenkinek lehetőséget biztosított, hogy érdeklődési területének megfelelő programot találjon . Végezetül köszönet a Hacktivity szervezőinek, akik évek óta biztosítanak  a Hackademy ösztöndíjprogram keretében jegyeket a kiberbiztonsággal foglalkozó oktatók és hallgatók számára.


Címkék: Főoldali hír 2019