NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Új nemzeti biztonsági stratégia

HM helyettes államtitkári előadás az egyetemen

Május 19-én webinár előadást tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen Dr. Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára. A közelmúltban jelent meg a Magyar Közlönyben (2020. 81. szám) a 1163/2020. (IV.21.) Korm. határozat Magyarország Nemzeti Biztonsági Stratégiájáról, amelynek rendeltetése a nemzeti biztonságpolitika  formálása az elkövetkező 10 évben. A stratégia összkormányzati dokumentum, amelynek alapján az illetékes kormányszervek elkészítik az ágazati stratégiákat. Jelenleg folyamatban van a nemzeti katonai stratégia kidolgozása is.  

Mivel a biztonsági stratégia fontos részét képezi a biztonságpolitikai és katonai vezetői felkészítésnek, a HHK Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszék meghívta a stratégia kidolgozását koordináló állami vezetőt, volt diákunkat, a dokumentum bemutatására. Németh Gergely átfogó áttekintést és értékelést tartott a Biztonságos Magyarország egy változékony világban címet viselő stratégiáról. Beszélt a magyar stratégiai gondolkodás fejlődéséről, a dokumentum felépítéséről, a nemzeti érdek – cél - érték és Alaptörvény kapcsolatrendszerről, a kormány nagystratégiai törekvéseiről, a változó biztonsági környezetről, az új biztonsági fenyegetésekről, valamint a stratégia megvalósításának feladatairól.  A stratégia célul tűzte ki, hogy Magyarország 2030-ra bekerüljön a világ első tíz és Európa első öt legbiztonságosabb országa közé. A dokumentum 17 biztonsági kihívást és kockázatot jelölt meg, amelyek közül az első ötben (migráció, váratlan fegyveres támadás, Magyarország hibrid fenyegetése, kiberfenyegetés, terrorizmus) a Magyar Honvédségnek is jelentős szerepe lehet. Az új stratégia jóval hangsúlyosabban foglalkozik a védelempolitikával, mint az elődje. A dokumentumban jól követhető a klasszikus „cél – módszer- erőforrás” stratégia-alkotási módszertan, mely 2030-ra egy ütőképes, modern haderő, létrehozását tűzte ki célul, módszerként sokrétű nemzeti és szövetségi (NATO, EU) kül-, biztonság- és védelempolitikát ajánl, erőforrásként pedig a Zrínyi- 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programot nevezi meg. Az előadáson részt vett Dr. Molnár Anna tanszékvezető egyetemi docens és Dr. Szenes Zoltán egyetemi tanár, szakfelelős, a webinár szervezője.

Az államtitkári előadás a Moodle távoktatási felületen és az alábbi linken érhető el: https://drive.google.com/file/d/1hfoCxQZZnuNQHrFtmc0Y8PVe-_Jb00wB/view?usp=sharing

 

 

 

 

 


Címkék: Főoldali hír 2020